IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно с първи спад в парично изражение от година

За това са допринесли по-късният Великден тази година и ожесточената ценова конкуренция

10:14 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските продажби на дребно с първи спад в парично изражение от година

Продажбите на дребно във Великобритания през март са отчели първия си спад на годишна база от април 2013 г., засегнати от високата база през миналата година заради по-ранния Великден, съобщава ВВС.

Данните на British Retail Consortium (BRC) – организация на водещи вериги за търговия на дребно - показват, че продажбите през март в парично изражение са се понижили с 0,3% след повишението от 0,7% за февруари.

Данните на британската национална статистика за март, която се фокусира върху това колко стоки потребителите купуват, вместо върху това колко харчат, ще бъдат изнесени на 25 април. Данните за февруари показаха ръст от 4,2% на годишна база (без горивата). 

Силното потребителско търсене бе в основата на икономическото възстановяване в страната през миналата година, въпреки че инфлацията растеше по-бързо от заплатите. През тази година правителството се надява, че износът и бизнес инвестициите ще допринесат повече за растежа.

През миналата година Великден се падна през март (през тази ще е на 20 април), което подкрепи сектори като обзавеждането. Други сектори, като облекло и градинско оборудване, обаче сега се представят по-добре, подпомогнати от по-топлото време в сравнение с миналата година.

„Продажбите са по-силни, отколкото може би се очакваше, имайки предвид, че Великден е толкова късно тази година“, коментира Хелън Дикинсън, генерален директор на BRC.

Спадът на продажбите е на фона на ожесточена ценова конкуренция, особено в сектора на храните, която доведе до средно понижение на цените на стоките от 1,7% миналия месец – най-големият спад, откакто BRC започва да събира данни през 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още