IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озбърн: Великобритания доказа, че може да има растеж и при строги икономии

Британските избиратели ще отличат консерваторите за правилния разчет на възстановяването, посочи финансовият министър

09:05 | 12.04.14 г.
Озбърн: Великобритания доказа, че може да има растеж и при строги икономии

Британската икономика доказа, че може да расте на фона на строги икономии, заяви по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) финансовият министър на Обединеното кралство Джордж Озбърн. Той очерта визия за силен икономически растеж с балансирани публични финанси, пише Financial Times.

По думите му тезата на МВФ относно неспособността на строгите икономии да подпомагат икономическото развитие е била "опровергана" от силното възстановяване на Великобритания през изминалата година.

Според Озбърн британските избиратели ще отличат консерваторите за правилния разчет на възстановяването. През миналата година финансовият министър бе един от най-силно критикуваните политици в страната, като по думите на противниците му неговите политики за икономии бяха "игра с огъня".

"Песимистите се появяват отново с техните предсказания за стагнация. Ние, оптимистите, можем да докажем, че те грешат и че най-добрите дни на нашите народи предстоят", посочи министърът.

"Всичко това показва, че фискалната консолидация и възстановяването на икономиката вървят заедно, подкопавайки песимистичните прогнози, че само допълнителни фискални стимули могат да донесат устойчив растеж", заяви още той.

По думите му паричната политика е в състояние да съживи растежа в развитите икономики след кризата толкова скоро, колкото "ремонтът" на банките бъде завършен и публичните финанси попаднат под контрол.

"Търсенето може да се поддържа само с допълнителни фискални стимули и по-висок държавен дълг. Развитието на този аргумент може да се поддържа все по-трудно. Доказателствата все повече показват, че паричната политика може да работи, но с две уговорки. Банките трябва да бъдат добре капитализирани, така че паричната преносна система да заработи. Налице трябва да бъде и надеждна фискална позиция", допълни той.

По-рано през годината британският финансов министър изрази радикална позиция относно бъдещето на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). По думите му организацията се нуждае от сериозни реформи, които ако не бъдат извършени, може да принудят кралството да напусне блока.

Той се изказа остро срещу цялостната структура на ЕС. Според Озбърн общността изостава след Индия и Китай, а упадъкът може да бъде спрян единствено чрез реформи.

Озбърн даде пример за разходите на континента за социални системи и проблемите в конкурентоспособността, като заяви, че това не може да продължава така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още