IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът към икономии във Великобритания остава

Финансовият министър Джордж Осбърн представя днес своя традиционен доклад за състоянието на икономиката

11:08 | 05.12.13 г.
Стремежът към икономии във Великобритания остава

Представянето на традиционния доклад за състоянието на британската икономика и плановете на правителството за финансовата политика ще се случат в изгоден за финансовия министър Джордж Осбърн момент. Последните данни за производството и строителството показаха стабилни резултати.

Анализаторите пък очакват растеж от 1% за последното тримесечие на годината, спрямо 0,8 на сто през третото.


Така нареченият есенен доклад е вторият за годината, в който правителството представя на обществото подробности от икономическото развитие на страната. 

Вчера от финансовото министерство обявиха, че ще ускорят програмата си за приватизация, за да се покрият належащи дългове. В това число влиза планът държавата да продаде своя 40% дял от влаковият оператор Евростар. Очаква се Осбърн да се придържа към мерките за икономии, въпреки позитивните сигнали за подобрение и растеж за пръв път, откакто той зае поста преди 3 години и половина.  

„Гражданите знаят, че работата не е свършена докрай“, обяви той преди няколко дни.

Управляващите обявиха още, че правителството планира орязване на разходите в държавната администрация с около 1 млрд. британски лири на година през 2014 и 2015. В момента е налице излишък в бюджета за администрацията от порядъка на 1 млрд. лири.

Не липсват и критиките към Осбърн за това че обикновените граждани не усещат реално подобренията в икономиката.

Икономическият редактор на Independent Бен Чу пише в своя коментар тази сутрин: „Питам се колко от читателите вярват на розовите заглавия? Доходите на хората падат, а инфлацията продължава. Стандартът на живот не върви нагоре, а сметките за енергия скачат“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още