IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън призовава за ново търговско споразумение между ЕС и Китай

В Пекин британският премиер се очаква да подпише споразумение за свободна търговия на стойност 1,8 млрд. паунда годишно

13:41 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Камерън призовава за ново търговско споразумение между ЕС и Китай

Великобритания ще действа като най-силния застъпник на Китай в Запада, обяви британският премиер Дейвид Камерън по време на посещението си в Пекин. Той обеща двете страни да водят „диалог на взаимно уважение и разбиране“, съобщава Guardian.

За да успокои Пекин, който беше недоволен от срещата на Камерън с Далай Лама миналата година, министър-председателят заяви, че нито една държава не е била по-отворена към Китай и призова за ново споразумение за свободна търговия между Китай и Европейския съюз (ЕС).

Камерън е на тридневна визита в азиатската страна, а целта на посещението му е да подобри отношенията на ЕС с Китай, както и да задълбочи инвестиционните и търговски взаимоотношения между Брюксел и Пекин.

Британският премиер ще се срещне с новия китайски президент Си Дзинпин и новия премиер Ли Къцян, с които ще проведе отделни разговори в понеделник. След това Камерън ще отпътува за Шанхай, за да посети Ченгду.

Преди това се очаква да се подпише споразумение за свободна търговия на стойност 1,8 млрд. паунда годишно. От своя страна Камерън подчерта, че Китай е на път да стане най-големият вносител на стоки и има всички шансове да се превърне в най-голямата икономика в света.

„Трябва да сме наясно, че всяка страна трябва да избере как да реагира на този успех. Страните могат да видят възхода на Китай като заплаха или като възможност. Те могат да защитят своите пазари от Китай или да отворят своите“, обясни той.

Повече за посещението на британския премиер в Китай можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още