IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският БВП се е разширил с 0,7% през четвъртото тримесечие

Растежът за миналата година бе ревизиран до 1,7% от предходната оценка за 1,8%

12:54 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британският БВП се е разширил с 0,7% през четвъртото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобританията през четвъртото тримесечие остана без промяна спрямо предишните две оценки, отчитайки ръст от 0,7%. Ревизия обаче претърпя британският растеж за цялата 2013 г., съобщава WBP Online.

Данните на Службата за национална статистика (ONS) показаха, че икономическата експанзия през 2013 г. е достигнала 1,7%. Предходната оценка на британската статистика отчете равнище от 1,8 на сто.

Секторът на услугите – основният фактор, допринасящ за 0,7% oт растежа на Великобритания и обхващащ 77,8% от БВП, остана без промяна с ръста си от 0,8%.

Силно покачване в последните две тримесечия се наблюдава при бизнес инвестициите. Малко по-солидният ръст на заплатите пък се поддържа от повишеното доверие на пазара и перспективите за по-висок икономически растеж в средносрочен план.

"Въпреки че ефективността на икономиката на Обединеното кралство през 2013 г. беше доста над очакванията, трябва да се има предвид, че подобряването идва от ниската база", заяви експертът от IHS Economics Хауърд Арчър.

Растежът през четвъртото тримесечие е малко по-нисък както от постигнатите 0,8% в предходния период, така и от заложените от Английската централна банка (АЦБ) в последния ѝ доклад от февруари 0,9%.

В последното си изследване британските банкери посочиха, че предлагането на кредити на големи частни и нефинансови предприятия и на малките предприятия се е увеличил значително през последните три месеца на миналата година. Кредитирането за средните предприятия пък е останало почти непроменено.

В отделен доклад ONS отбеляза, че дефицитът по текущата сметка на Великобритания е достигнал 22,4 млрд. паунда през четвъртото тримесечие – или 5,4% от общия БВП. Равнището е отстъпило леко надолу от публикуваните 22,8 млрд. паунда за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още