IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските и румънски имигранти на Острова са 140 хил. души

Очакваната „огромна вълна“ от български и румънски имигранти във Великобритания така и не се материализира

15:25 | 14.05.14 г. 2
Българските и румънски имигранти на Острова са 140 хил. души

Броят на работещите във Великобритания българи и румънци се е понижил с 4 хил. души през първото тримесечие на годината спрямо последното на миналата година до 140 хил. души, отчита британската национална статистическа служба, цитирана от ВВС.

В сравнение с първите три месеца на миналата година обаче броят на заетите на Острова българи и румънци се е увеличил с 29 хил. души. Все пак данните са далеч от ръстовете на имигранти от България и Румъния, които предричаха британските политици и медии в навечерието на отпадането на трудовите ограничения за българи и румънци от 1 януари.

Очакваната „огромна вълна“ от български и румънски имигранти на Острова така и не се материализира. От данните обаче не става ясно колко са новопристигналите в страната български и румънски имигранти.

Андрю Грийн от Migration Watch коментира, че очаква около 50 хил. българи и румънци да пристигат във Великобритания всяка година. В това число обаче влизат партньорите и децата на търсещите работа имигранти от държавите членки на Европейския съюз от Балканите.

Лондон засега не се ангажира с прогноза за миграцията от двете държави към Великобритания.

Българите и румънците могат да пътуват свободно до Великобритания от 2007 г., когато се присъединиха към ЕС, но Лондон прилагаше до края на миналата година ограничения за достъпа им до пазара на труда.

Ограниченията отпаднаха от началото на тази година, както е посочено в Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, въпреки нежеланието на Великобритания и заплахите за продължаването на рестрикциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Сега българското и румънското правителство трябва да пуснат платена рекламна кампания в британските медии! Извинете се бе! :)Сигурес съм, че повечето британци са убедени, че имигрантите от България и Румъния са скокнали поне двойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Само преди няколко години бях слушал, че в Лонднон само имало към 50к българи... Но дори да не е истина, цифрата ми се струва леко занижена... особено за румънците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още