IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната миграция в Германия достигна 20-годишен връх през 2013 г.

Поляците остават са най-голямата група имигранти в страната, най-рязко се е увеличила имиграцията от Италия и Испания

18:10 | 22.05.14 г.
Нетната миграция в Германия достигна 20-годишен връх през 2013 г.

Нетната миграция в Германия е достигнала 20-годишен връх през 2013 г. благодарение на засиления поток имигранти от тежко засегнатите от дълговата криза Испания и Италия, както и на несекващия поток от поляци към страната, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни на германската статистическа служба.

Нетната миграция в най-голямата европейска икономика е нараснала до 437 хил. души през миналата година. Имигрантите от Италия са се увеличили с 52%, а от Испания – с 19%. Нетната миграция от Гърция обаче се е свила с 9 на сто през миналата година.

Най-много имигранти в Германия са пристигнали от Полша през миналата година – 72 хил. души, отчита статистиката.

Населението на Германия е сред най-бързо застаряващите в света, затова бизнесът отдавна призовава недостигът на работна сила да се запълва с имиграция. Същевременно обаче страната трудно понася натиска върху социалната система, което се превърна в гореща тема в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Според изчисленията на правителството до 2050 г. една трета от германското население ще е на възраст над 65 години. Освен това се очаква населението на страната да намалее с около една четвърт.

Заради злоупотребите със социални помощи от имигранти Германия планира да приеме законодателство, с което да забрани на хванати в нарушение имигранти от ЕС да влизат в страната за определен период от време.

Вчера Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува статистика, според която Германия е най-желаната дестинация за емигрантите в Европа. Най-голямата европейска икономика е и втората най-желана дестинация за емиграция в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още