IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще увеличи дела си в проекта Шах Дениз

Страната се стреми да разнообрази доставките си на газ от Русия и Иран

17:01 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Турция ще увеличи дела си в проекта Шах Дениз

Турската държавна петролна и газова компания Turkiye Petrolleri AO (TPAO) ще подпише споразумение за увеличаването на дела си в проекта за добив на газ от находището Шах Дениз в Каспийския регион, предаде Bloomberg, позовавайки се на източници от Азербайджан, където се намира находището.

TPAO ще увеличи дела си от 9 до 19%, поясни турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. Договорът ще бъде подписан в Истанбул от Йълдъз и Вакив Алиев от азерската компания Socar в присъствието на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Освен това също в петък ще бъде подписано и споразумението за увеличаване на турския дял в проекта за Трансанадолския газопровод (ТАНАП), начело на който е BP Plc. Турция ще увеличи участието си от 20 на 30%. 

Преди дни консорциумът за разработка на находището Шах Дениз подписа договор със съвместното предприятие Saipem/Azfen за изпълнението на строителните дейности в рамките на разширяването на Южнокавказкия газпровод. Общата стойност на проекта възлиза на 735 млн. долара. Дейностите ще започнат през януари 2015 г.

Турция се стреми да разнообрази доставките на газ от Русия и Иран, като през миналата година вносът от тези две страни възлиза на повече от половината от общия внос на газ в страната. Газопроводът от Азербайджан и други каспийски проекти предлагат и на страните от Европейския съюз шанса да намалят зависимостта си от Русия, на фона на опасенията, че кризата в Украйна може да повлияе на енергийните доставки.

Засега не е ясно колко ще плати турската компания за увеличението на дела си и от кого ще бъдат придобити допълнителните акции. Заинтересованите страни в Шах Дениз са френската Total SA, Statoil SA от Норвегия и руската „Лукойл“.

През декември Statoil продаде 10%-ен дял в Шах Дениз на Socar и BP за 1,45 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още