IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Швеция се възпротиви на кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК

Поставихме под въпрос самия процес по избиране на ръководител, посочи шведският премиер Фредрик Рейнфелд

19:34 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
И Швеция се възпротиви на кандидатурата на Юнкер за председател на ЕК

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд оспори легитимността на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия (ЕК) в интервю за Financial Times, цитирано от AFP.

"Що се отнася до мен и що се отнася до Швеция, ние поставихме под въпрос самия процес", заяви Рейнфелд, имайки предвид подкрепата на най-голямата група в Европейския парламент (ЕП), чийто кандидат е Юнкер.

"Не подкрепяме тази идея, защото това би направило нещата невъзможни за всеки друг кандидат и ще изключи голям брой потенциални председатели на Комисията", добави шведският премиер.

Рейнфелд не каза кого подкрепя. Според неофициални информации обаче той желае решението да се вземе от правителствата на страните членки, а не от европейските депутати.

Днес и утре шведският премиер ще се срещне в лятната си резиденция в Харпсунд с британския министър-председател Дейвид Камерън, който е твърдо против Юнкер, германския канцлер Ангела Меркел, която по-скоро подкрепя Юнкер, но иска да вземе предвид мнението на Лондон, и холандския премиер Марк Рюте.

Според информация от последните дни Юнкер може да се оттегли от битката за председателското място в ЕК. Критиците на бившия премиер на Люксембург посочват, че му липсва нагласа за реформи, необходима да заеме висшия пост.

Още след приключването на изборите за ЕП премиерът Дейвид Камерън се обяви против номинацията на Жан-Клод Юнкер. Постепенно към него се присъединиха и други лидери на ЕС, сред които италианския премиер Марио Ренци, а от вчера и Ангела Меркел.

Кандидатурата на Жан- Клод Юнкер е била коментирана по време на срещата на Г-7 през изминалата седмица, посочи източник на The Telegraph. След срещата на лидерите на най-развитите икономики света е станало ясно, че се търси нов кандидат, който да бъде консенсусна фигура.

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още