IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предлага Кристин Лагард за председател на ЕК?

Според Ройтерс германският канцлер e отправил запитване към Париж дали одобрява ръководителят на МВФ да заеме най-висшия пост в Европа

10:09 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел предлага Кристин Лагард за председател на ЕК?

Германският канцлер Ангела Меркел e отправила запитване към Франция дали одобрява ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард да заеме поста на председател на Европейската комисия (ЕК). Непотвърдената информация е изнесена от два френски източника, цитирани от агенция Ройтерс.

По думите им Меркел е отправила запитването в частен разговор с френския президент Франсоа Оланд след изборите за Европейски парламент (ЕП). Вотът на Стария континент премина под знака на широко разпространените протестни гласове против Европейския съюз (ЕС).

"Меркел повдигна темата насаме с Оланд, който не взе окончателно становище, но посочи, че не счита за добра идея Европа да изгуби ръководния си пост в МВФ", отбеляза единият от източниците.

В Берлин говорителят на германското правителство Щефен Зайберт опроверга информацията на Ройтерс. В понеделник германският канцлер потвърди подкрепата си за бившия министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който оглавяваше Европейската народна партия (ЕНП) по време на последните избори за ЕП.

Развиващият се свят нееднократното е призовавал за разчупване на дългогодишното споразумение, съгласно което Европа получава върховния пост в МВФ, а САЩ – този в Световната банка.

Друг френски източник заяви, че няма начин социалистическият президент на Франция, поставен под натиск от силните позиции на крайнодесните в страната, да подкрепи за най-висшия пост в ЕС член на дясноцентристката опозиция.

58-годишната Кристин Лагард бе финансов министър по времето на бившия президент Никола Саркози. Тя пое най-висшия пост в МВФ в разгара на дълговата криза в еврозоната през 2011 г., заменяйки изпадналия в немилост нейн сънародник Доминик Строс-Кан. Мандатът на Лагард изтича през 2016 г.

Въпросът кой ще оглави ЕК е поредната голяма битка в рамките на ЕС. Политическите боричкания изправят на нокти лидерите на страните членки, които трябва да се споразумеят за подходяща компромисна фигура.

Напрежението ескалира значително, след като британският премиер Дейвид Камерън заплаши с излизане на Обединеното кралство от ЕС, ако Жан-Клод Юнкер стане председател на ЕК. Според информация на германското издание Der Spiegel Камерън е предупредил, че няма да може да гарантира оставане на страната си в съюза, ако бившият люксембургски премиер поеме най-висшия пост в Комисията.

По думите му назначаването на Юнкер ще дестабилизира британското правителство до такава степен, че ще се наложи планираният референдум за членството в ЕС да бъде изтеглен по-рано, което на свой ред ще накара още повече британци да гласуват с "не".

Новият ръководител на ЕК трябва да бъде избран с мнозинство в 751-членния ЕП. Интерсен факт е, че за първи път постът ще се определя директно от европейските гласоподаватели, тъй като се полага на кандидата на партията, спечелила най-много евродепутатски места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още