IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер декларира категорично желание да заеме най-високия пост в ЕС

Мартин Шулц подготви сцената за потенциално продължителни задкулисни пазарлъци

16:48 | 26.05.14 г.
<p>
	&bdquo;Искам да бъда президент на следващата Европейска комисия, защото ЕНП спечели тези избори&ldquo;, коментира Юнкер на пресконференция в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Искам да бъда президент на следващата Европейска комисия, защото ЕНП спечели тези избори“, коментира Юнкер на пресконференция в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че само той има право да оглави Европейската комисия (ЕК), съобщава FT.

Декларацията на Юнкер, който е кандидат за председателския пост на Еврокомисията, дойде, след като стана ясно, че Европейската народна партия (ЕНП) ще бъде най-голямата група в следващия Европейски парламент (засега получава 214 места) въпреки нарасналата популярност на евроскептичните партии.

Последните прогнози сочат, че трите традиционни, водещи политически сили в Европарламента – ЕНП, социалистите център-ляво и центристките либерали (АЛДЕ), губят по няколко процентни пункта от вота в сравнение с евроизборите през 2009 г. за сметка на крайните леви и десни формации.

„Искам да бъда президент на следващата Европейска комисия, защото ЕНП спечели тези избори“, коментира Юнкер на пресконференция в Брюксел. „Това няма да означава, че не съм готов на компромис“, допълни той.

Въпреки че другите лидери на партии бяха обещали, че ще подкрепят кандидата на водещата партия в новия ЕП, засега Мартин Шулц – германският социалдемократ, който оглавява листата на Партията на европейските социалисти (ПЕС), и Гай Верхофщад – бившият премиер на Белгия, който оглавява либералите, отказват да дадат подкрепата си за Юнкер, посочва изданието.

„Мисля, че Жан-Клод Юнкер ще се опита да сформира мнозинство, както ще направя и аз“, коментира Шулц, като подготви сцената за потенциално продължителни задкулисни пазарлъци.

Според новите правила на ЕС, заложени в Лисабонския договор, лидерите на държавите-членки в блока трябва да вземат предвид резултатите от парламентарните избори, когато решават кой да оглави Еврокомисията.

Въпреки че новият Парламент формално ще „избере“ председателят на ЕК, той трябва първо да бъде номиниран от лидерите на държавите от съюза. Първите разговори между тях ще започнат още утре вечер, за когато е насрочена среща на лидерите на ЕС в Брюксел, водена от председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой.

Миналата седмица ван Ромпой изпрати писмо до европейските лидери, в което посочва, че е „твърде рано да се решава за конкретни имена“ за най-високия пост в ЕС. Той подчертава обаче, че някои от изтъкнатите лидери – като например британския премиер Дейвид Камерън, работят задкулисно, за да блокират Юнкер, и предупреждава, че тези лидери ще загубят правото си да избират председател на комисията.

Камерън изтегли консервативната си партия от ЕНП, след като стана премиер, припомня изданието. По принцип единният фронт на лидерите, обединени от консервативната формация, явно продължава да се разпада, тъй като премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че няма да подкрепи Юнкер.

По принцип най-важният политически лидер в състава на ЕНП – германският канцлер Ангела Меркел, публично подкрепи кампанията на Жан-Клод Юнкер, но според запознати тя е по-скоро безразлична към кандидатурата му.

Като възможни заместници на кандидатурата на бившия премиер на Люксембург се спрягат премиерът на Финландия Юрки Катайнен, който се очакваше да бъде предложен за еврокомисар, както и премиерът на Ирландия Енда Кени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още