IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер се отдалечава от най-високия пост в ЕС

Херман ван Ромпьой ще проучва възможностите за консенсусна фигура за председател на ЕК, която да бъде одобрена от мнозинството в ЕП

12:18 | 28.05.14 г. 9
<p>
	Жан-Клод Юнкер не се харесва на европейските лидери за председател на ЕК. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер не се харесва на европейските лидери за председател на ЕК. Снимка: Ройтерс

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) възложиха на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпьой да проучи кой би могъл да заеме най-високия пост в ЕС – председател на Европейската комисия (ЕК), като същевременно спечели одобрението на мнозинството в Европейския парламент (ЕП), съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Консултациите се очаква да продължат поне до края на юни, допълва изданието.

Политиците игнорираха искането на лидерите на политическите групи в ЕП, изразено по-рано през деня вчера, Жан-Клод Юнкер да бъде предложен за поста и да се опита да събере мнозинство.

Юнкер е топ кандидат на най-голямата политическа група в Европарламента – ЕНП.

„Ще проведа преговори с новите лидери на политическите групи и разбира се – и със самия Юнкер“, коментира Херман ван Ромпьой на пресконференция след края на разговорите между лидерите.

Той ще представи резултатите от консултациите на среща на лидерите на ЕС, която ще се състои на 26-27 юни.

В коментар на решението отиващият си лидер на групата на социалистите в стария ЕП Ханес Свобода посочва: „Абсурдно е, че Юнкер има нашата подкрепа, но е блокиран в Съвета от собствената си политическа група ЕНП!“.

Дясноцентристките лидери и Юнкер се събраха вчера в Брюксел преди заседанието на лидерите на държавите от Евросъюза. Според източник на изданието канцлерът на Германия Ангела Меркел е била разгневена на Европарламента, че „диктува“ на лидерите кого да посочат като посредник в преговорите, и е настояла, че ван Ромпьой трябва да проведе разговорите.

На пресконференцията след срещата на лидерите на ЕС Меркел беше резервирана към Юнкер. Тя подчерта, че десницата в ЕП има нужда от социалистите, за да постигнат мнозинство в ЕП, като намекна, че поне един от ключовите постове трябва да бъдат дадени на ЕНП.

Председателят на Европейската комисия, върховният представител по въпросите на външните работи и председателят на ЕП трябва да бъдат одобрени от евродепутатите. Наследникът на ван Ромпьой също трябва да бъде посочен до края на годината, но няма нужда от одобрението на ЕП.

Меркел призна, че процесът ще отнеме известно време. Тя обаче избегна ясен отговор на въпроса дали трябва да бъде номиниран друг, компромисен кандидат, за топ поста в ЕС, но същевременно ясно се дистанцира от кандидата на собствената ѝ политическа група. 

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Фарадж и Сидеров НЯМАТ НИЩО ОБЩО. Погледай малко записи в тубата за изказвания на Фарадж и тогава го сравнявай със Сидеров. Тука в БГ всички гледат само миграционните му изказвания (въпреки, че всеки втори българин гледа на сирийците ПО СЪЩИЯ НАЧИН). Човека има солидни аргументи за мого неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
milioner4e
преди 10 години
Наистина е леко скандално, че ПЕС ще му дадат мандат или подкрепа, а ЕНП и *** като новия нарцис Орбан и малкия кралски поданик, дето английския Сидеров го бие на избори да го блокират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
alexx
преди 10 години
Меркелица не харесва Юнкер, защото не може да го манипулира. Трябва й някой плазмодий, тип Барозу или Ромпой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Предлагам за шеф на ЕК да изберът Найджъл Фараж, като им е толкоз трудно да намерят човек. Поне малко ще им раздруса бюрократичните ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 5
vzhekoff
преди 10 години
Колкото до Делян Добрев, той е уникален експерт - сравнява се само с онази от борда на АЕЦ-а с белия орел. И той като Станишеф почна кариерата си с 1 ден трудов стаж, в случая - на 33г. директно министър, след като бил 2г. депутат. Толкова смешно и жалко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
vzhekoff
преди 10 години
Който се връзва на такива "аргументи" демонстрира високо интелектуално ниво :)Значи 8 ст. е на границата на едро, ако сложиш към нея всички добавки за ерп-та, фотоволтаиците на Прокопиев, ддс-то и разни други кафяви добавки, ще излезе, че българите плащат доста по-малко отколкото в Турция... Апропо, ако АЕЦ-ът бе толкова лош, турчилякът нямаше да строи 3 централи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
bgMan
преди 10 години
*** червеноармейска *** от национални предателиокопали са се в енергетиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
meto76
преди 10 години
На границата с Турция износът на ток е 8 стотинки, а българските граждани плащат 16 стотинки, заяви бившият енергиен министър Делян Добрев.Сега ще направим още една атомна, за да може енергийната олигархична мафия да приватизира печалбите, а населението да получи загубите на държавната енергетика.Да приватизират изцяло БХ,НЕК,БУЛГАРГАЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Да изберат наш СерГейко - той има нужда от спасителен остров, а и ще има приемственост в политиката "Под цветовете на Дъгата"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още