IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия се отказа от последния транш от спасителната помощ

Правителството не желае да "открива" нови преговори с кредиторите за алтернативни на отменените миналата седмица от Конституционния съд мерки за икономии

18:16 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалия се отказа от последния транш от спасителната помощ

Португалия се отказва от последния транш от спасителната помощ за страната в размер на 2,6 млрд. евро, който все още не е получила, съобщи финансовият министър на страната Мария Луиш Албукерке, цитирана от fxstreet.com.

Решението е било взето на днешното заседание на правителството, което не желае отново да „отворя“ преговорите с кредиторите по изпълнението на спасителната програма, от която излезе през миналия месец, поясни Албукерке.

Причината за правителственото решение е поредното решение на Конституционния съд на Португалия да отмени съкращението на заплатите в публичния сектор, както и намалението на пенсиите, които се изплащат на вдовците, и намалението на обезщетенията при болест и безработица.

Албукерке призна, че отменените от съда мерки за икономии в действителност не са били достатъчни за покриването на дефицита, а „само ангажиментите на страната имаха значение“.

Финансовият министър на страната обясни, че кабинетът не смята да обмисля алтернативни мерки за бюджетни икономии, които да консултира с кредиторите. Те спряха плащането заради решението на съда и очакваха нови мерки за съкращаване на публичните разходи.

Албукерке подчерта, че Лисабон очаква решението на Конституционния съд и по други мерки за икономии, които в момента са в сила. Тя обаче потвърди решимостта на кабинета да продължи работата по фискалната консолидация и структурните реформи.

Министърът увери, че Португалия е натрупала "значителни резерви" в последните месеци, които гарантират финансовите нужди на страната.

Мерия Луиш Албукерке допълни, че на днешното си заседание правителството отново е одобрило съкращения на публичните разходи, които са подобни на отменените от Конституционния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още