IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекален ли бе оптимизмът за португалския банков сектор?

Ниските лихви, слабото търсене на кредити и високите обеми на лошите заеми са сред основните проблеми за иберийската страна

15:58 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прекален ли бе оптимизмът за португалския банков сектор?

Португалия, заедно с Ирландия, бе представена като един от най-добре представящите се членове на еврозоната, след като Лисабон успя привидно да се справи с кризата в банковия сектор. Въпреки това продължават да съществуват известни проблеми, включително ниските лихви, слабото търсене на кредити и високите обеми на лоши заеми, които сигнализират, че португалските банки все още не са вън от опасност.

"Мисля, че те (бел. ред. – рейтинговите агенции) закъсняха отново в разпознаването на основните подобрения, които постигат португалските банки", заяви пред Ройтерс Фернандо Улрих, изпълнителен директор на третата най-голяма банка в страната.

Въпреки това анализаторите смятат, че ситуацията в банковата система на иберийската страна е тежка. Агенция Moody's изрази опасенията си за състоянието на лошите кредити, слабите печалби и ниското търсене на заеми, което поставя голяма част от финансовите институции в страната в категорията "изключително уязвими".

Португалските банки са постигнали отрицателна средна възвръщаемост на собствения капитал от -10,2% през 2013 г., докато обемите им от евтини заеми са достигнали 45 млрд. евро – най-високото равнище в рамките на еврозоната.

Кредиторите също така се оплакват, че лихвените проценти по кредитите падат твърде бързо и че спадът засяга тяхната рентабилност. Някои от топ банковите мениджъри в страната обаче очакват консолидиране на пазара, макар и не веднага.

"В един свиващ се пазар би имало смисъл да има по-малко банки", изтъкна Улрих.

Вследствие на проблемите в сектора от последните години португалските банки предприеха мащабно свиване на клоновата мрежа и на броя служители. Пример за това е BCP – втората по големина банка в Португалия, която имаше 10 000 служители и 1 400 клона в страната. До края на 2015 г. кредиторът ще свие персонала си до 7 500 служители, а клоновете – до 698.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още