IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде тридневен ултиматум на Москва за Украйна

Русия трябва да спомогне за постигането на постоянно примирие в източната част на съседната страна

16:59 | 27.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Порошенко вероятно ще предложи продължаване на настоящото временно примирие с още 72 часа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Порошенко вероятно ще предложи продължаване на настоящото временно примирие с още 72 часа. Снимка: Ройтерс

Лидерите на ЕС наложиха краен срок до понеделник (30 юни) за деескалация на напрежението в Източна Украйна и за уреждане на условията на постоянно примирие. Те съобщиха също, че са готови да наложат още санкции на Русия, съобщи Ройтерс.

Освен това лидерите на страните от ЕС поставиха три допълнителни изисквания. Първото от тях е за приемане на механизъм за постигане на прекратяване на огъня и налагане на граничен контрол от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В допълнение, три контролирани от сепаратистите гранични пункта трябва да бъдат предадени отново под контрола на украинските власти. Третото искане е за освобождаване на всички отвлечени и държани за заложници наблюдатели от ОССЕ.

След разговори с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел украинският президент Петро Порошенко е заявил, че вероятно ще предложи продължаване на настоящото временно примирие, което приключва тази вечер, с още 72 часа. Въпреки че и сегашното примирие бе неколкократно нарушавано, то се счита за важна стъпка към осигуряване на по-дългосрочен мир в региона.

„Крайното решение за продължаването на примирието ще взема, след като се върна в Украйна, след консултации с министъра на отбраната и съвета по отбраната. Решението ще бъде взето още днес", заяви Порошенко пред репортери. 

По-рано през деня той подписа споразуменията за асоцииране с ЕС. Освен Украйна днес такова сключиха и Грузия и Молдова. 

Русия приветства продължението на примирието с още три дни, но това не бива да бъде просто отлагане на "ултиматума" към сепаратистите да сложат оръжие, заяви междувременно Москва. "Надяваме се, че това не означава просто отлагане на ултиматума с три дни", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс".

В своята декларация държавните и правителствените ръководители призоваха Русия „активно да използва влиянието си, за да прекрати трансфера на въоръжени групи и оръжия през границата". В изявлението си те напомнят също, че горната камара на руската Дума отне правомощията на президента Владимир Путин за военна намеса в Украйна, както и подчертават обещанието на Путин да подкрепи принципно мирния план на Порошенко.  

Всичко за кризата в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
кви са тия лидери смешници.Стига писахте глупости.Путин не ги е*ава за живи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Nikola666
преди 9 години
Вярно е! Ще се ядоса и ще отиде лично да пръдне на патките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Блаженни са верующите и тяхно е царството небесно. Да поставяш ултиматум на Путин е доста рискована операция, особено за инициаторите на подобни проекти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още