IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Устойчивата фискална политика ни помага да генерираме стабилен растеж

Ръстът на германския БВП през тази и следващата година вероятно ще бие прогнозите, посочи финансовият министър

10:16 | 04.07.14 г.
Шойбле: Устойчивата фискална политика ни помага да генерираме стабилен растеж

Икономическият растеж на Германия най-вероятно ще бъде "малко по-висок" през тази и следващата година, отколкото по-ранните прогнози, посочи германският министър на финансите Волфганг Шойбле. По думите му надеждната и устойчива фискална политика на правителството помага за генерирането на стабилен растеж, съобщава The Wall Street Journal.

Изявлението си финансовият министър направи по време на бизнес конференция в Берлин, на която той посочи очакванията на правителството за растеж от 1,8% през тази година и 2% през следващата. Икономистите очакват подем на широка основа за най-голямата икономика в Европа, водено от засиленото търсене на вътрешния пазар.

По-високите очаквания приближават оценката на правителството до прогнозите на други икономисти. През юни един от водещите германски икономически изследователски институти – базираният в Есен Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung (RWI), повдигна прогнозата си до 2% от 1,9% за тази година и до 2,2% спрямо 2,1% през следващата.

По време на речта си Шойбле също така изрази опасенията си привидното самодоволството от текущата ситуация в еврозоната. "Ситуацията се подобри, но кризата не е преодоляна", каза той.

"Големият проблем е, че ние не полагаме вече усилия" за решаване на структурните проблеми, изтъкна финансовият министър.

Волфганг Шойбле многократно призова другите европейски страни да изберат пътя на структурните реформи и да спазват европейските правила, които изискват страните да държат своите бюджетни дефицити под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и да следят общите им дългове да не надхвърлят 60% от БВП.

През миналия месец част от силно задлъжнените страни, водени от Италия и Франция, призоваха ЕС да се съсредоточи повече върху насърчаването на растежа и по-малко върху строги икономии. По думите им целта е по-бързо преодоляване на анемичния растеж и високите нива на безработица.

В речта си по време на същата конференция в четвъртък членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гуверньор на Бундесбанк Йенс Вайдман призова страните от еврозоната да спазват европейските бюджетни правила и да се въздържат от прекалено гъвкаво тълкуване на Пакта за стабилност и растеж (ПСР).

"Едно твърде широко тълкуване на възможностите за действие със сигурност ще навреди на доверието в ПСР", изтъкна Вайдман. "Европейската комисия трябва да изисква по-тясно тълкуване на правилата и германското правителство трябва да я подкрепи в това ѝ решение", отбеляза още той.

"Дебатът за по-голяма гъвкавост в действителност е червена херинга", каза Шойбле. (Идиомът "червена херинга" се използва за обозначаване на нещо, което въвежда в заблуждение или отвлича вниманието от по-важния по темата въпрос – бел. ред.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още