IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spiegel: Меркел може да се оттегли преди изборите през 2017 г.

Според изданието канцлерът проявява интерес към постовете председател на Европейския съвет и генерален секретар на ООН

15:24 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Немският канцлер Ангела Меркел може да не изкара пълния си мандат. Възможно е тя да се оттегли по-рано вместо да претърпи поражение на следващите избори, пише авторитетното издание Der Spiegel, цитирано от CNBC.

Като цяло очакванията са, че Меркел ще завърши своя трети мандат като лидер на германското правителство, но през уикенда немското списание писа, че е възможно тя да напусне поста си преди изборите през 2017 г. Изданието се позовава на членове на кабинета и политици от немските партии Християндемократически съюз (CDU или ХДС) и Християн-Социален съюз (CSU или ХСС).

Ако Меркел наистина се оттегли, тя ще бъде първият немски канцлер направил това от 1949 г. насам. За възможен неин наследник се спряга сегашният министър на отбраната Урсула фон дер Лейен.

Според немското списание Меркел проявявала интерес към постовете председател на Европейския съвет и генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН). Двете позиции ще бъдат овакантени през 2017 г.

Говорителят на Меркел и нейни колеги отрекоха спекулациите за това колко време тя ще остане на поста си, твърди британският вестник Daily Telegraph. Според управляващия директор на Spiro Sovereign Strategy Николас Спиро тя е най-малко вероятният европейски политически лидер, който би могъл да се оттегли.

„Особено след впечатляващото й преизбиране като канцлер миналата година и имайки предвид нейната доминираща роля в немските и европейските политически и икономически връзки по всички индикации личи, че Мути остава“, заявява Спиро пред CNBC.

Информацията идва само ден, след като Германия присъства във всички водещи заглавия по коренно различна причина – немският национален отбор победи Аржентина с 1:0 и спечели Световното първенство по футбол. Снимките на Меркел в компанията на тима само затвърждават популярността й.

Миналата година канцлерът получи зашеметяваща подкрепа от гласоподавателите. Тогава тя обеща, че ще изкара пълния си мандат. Меркел спечели 311 места за CDU в парламента и по-голям дял от вота в сравнение с 2009 г.

Нейните предизборни обещания бяха насочени към заемането на по-твърда позиция по отношение на мерките за строги икономии за задлъжнелите държави членки на еврозоната – най-горещата тема в Германия. Страната имаше най-голям принос за спасяването на периферните икономики като Гърция, Ирландия и Португалия.

Ако Меркел се оттегли по-рано от очакваното, ролята на Германия в еврозоната и в Европейския съюз ще бъде поставена на карта.

„Имайки предвид слабостите и непопулярността на други европейски лидери, с изключение може би на италианския премиер Матео Ренци, от политическа гледна точка би било немислимо да си представим ерата след Меркел“, коментира още Спиро.

Меркел играе централна роля в определянето на бъдещето на ЕС, блокира създаването на единен дълг под формата на еврооблигации, противопостави се на мерки, които биха застрашили германската икономика и призова европейските нации с най-много държавни разходи да затегнат коланите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още