IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В застой ли е възстановяването на еврозоната?

Анализатори са притеснени за перспективите пред региона

11:29 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В застой ли е възстановяването на еврозоната?

Последните статистически данни за икономиката на Стария континент отново подчертаха предизвикателствата, пред които е изправена Европейската централна банка (ЕЦБ). Те сигнализират, че регионът не излъчва признаците на растеж, каквито излъчваше по същото време на миналата година, пише CNBC.

Индустриалното производство в 18-те страни членки, споделящи еврото, разочарова през май. То се с ви с 1,1% на месечна база – най-големият месечен спад от септември 2012 г. насам.

Този разочароващ сигнал накара Barclays да понижи прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната с 0,2 процентни пункта до 0,2% за второто тримесечие. Сред мотивите за решението си банката посочва и други слаби макро данни като например последната информация за PMI индексите на доставчикa на данни Markit.

Приключи ли възстановяването?

На фона на завърналата се волатилност по отношение на доходностите по облигациите на държавите от периферията на еврозоната и предпазливата търговия с акциите на европейските банки анализаторите на Barclays не са единствените, които са притеснени за перспективите пред региона.

Данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие се разминаха с очакванията. През първите три месеца показателят нарасна само с 0,2%. ЕЦБ отговори на опасенията за растежа, обявявайки през юни редица нови парични мерки, насочени към стимулирането му.

Икономистът от Capital Economics Джесика Хиндс коментира пред CNBC, че данните за индустриалното производство не вещаят нищо добро за цялостното икономическо възстановяване на региона, което „изостава преди дори да е започнало“.

Икономистът от IHS Global Insight Хауърд Арчър заявява, че данните за индустриалното производство са били „голямо разочарование“ и изпари надеждите за значителен ръст на БВП на еврозоната през второто тримесечие.

Слабостите са „хаотични"

Въпреки че изпратиха съобщение до клиентите си със заглавие „В застой ли е възстановяването на еврозоната?“, изглежда, че експертите на Credit Suisse са малко по-бичи настроени за развитието на региона.

Анализаторите на френската банка не очакват рецесия, нито отклонение в прогнозите си. Вместо това експертите са на мнение, че последните регистрирани слабости са „хаотични“.

„Доколкото някои слабости са от основно значение, ние дължим това на по-късното отражение на външните условия, на повсеместното забавяне на глобалния икономически растеж през първата половина на годината“, коментира от своя страна ръководителят на икономическия екип на Credit Suisse Невил Хил.

Неговите очакванията са, че през втората половина на 2014 г. растежът на еврозоната ще се подобри. Предварителните данни за икономическия растеж на 18-членния валутен съюз за вторите три месеца на годината ще бъдат публикувани на 14 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още