IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визията на Волфганг Шойбле за края на националната държава

Докато в Брюксел тече спор за места в ЕК, германският финансов министър представя утопията си за още по-широк съюз и мечтае дори за единни паспорти

10:29 | 21.07.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шойбле мечтае за една още по-обединена Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле мечтае за една още по-обединена Европа. Снимка: Ройтерс

Може би странен паралелизъм на няколко събития от миналата седмица придава на една публична изява на германския финансов министър Волфганг Шойбле нова, специална нотка.

Докато германският канцлер Ангела Меркел отпътува през миналата седмица за Брюксел, за да коментира със своите колеги в Европейския съвет ръководните постове в Европейската комисия, нейният министър на финансите остана в Берлин.

По покана на германско-италианската фондация Villa Vigoni той говори за визията си за Европа: „Един съюз на 21-ви век, или как Европа може да влезе в добра форма". Това е възможно най-големият контраст спрямо пазарлъка за постове в Брюксел, пише в свой анализ германското икономическо списание WirtschaftsWoche.

Защото в столица на Европа за пореден път стана ясно, че интересите на европейските държави в момента се отдалечават един от друг, вместо да се сближават. Тъй като лидерите не постигнаха консенсус след няколкочасова сесия, правителствените ръководители отложиха своето решение.

Междувременно Шойбле гледа напред към онази Европа, която той желае да съществува. В речта му не става дума за национални интереси, вместо това Шойбле използва думата  "междуправителствени", само за да идентифицира изоставането на съюза.

Той дава да се разбере, че неговата визия за Европа има все по-малко общо с това, което наистина се случва в момента в Брюксел.

Докато Алтернативата за Германия (AFD) печели гласове за сметка на водещия в Германия Християндемократически съюз, а канцлерът Меркел не се уморява да хвали приноса на британците към единна Европа, Шойбле предпочита да говори за края на националната държава. "В епохата на глобализацията националните държави очевидно не са подходящи методи за решаване на проблемите или за ефективното представителство на интересите", казва той.

От тази гледна точка той заключава и как следва да продължи да се развива Европа: повече интеграция, а не по-малко. Това е теза, която в днешно време бързо може да стане непопулярна. Но Шойбле няма нищо против. Той използва всички думи, които иначе се използват от евроскептиците.

Има и други задачи, които според Шойбле могат да се решат само в по-тесен съюз. Също така и терминът „Съединените европейски щати“ „по принцип за него не е лош, но той просто твърде лесно се свързва с модела на САЩ“. Те обаче са федерална държава, а най-малкото това Шойбле не може да си представи за Европа. Но за сметка на това мечтае за други неща, които ще озадачат мнозина.

Така например Шойбле се радва на начина, по който са преминали изборите за европейския парламент. „Навсякъде се тръби, че 25% от европейците са гласували за евроскептици. Това си е вярно. Но също така значи, че 75% са гласували за Европа, а това е доста добра стойност“.

Също така и въведения „през задната врата“ пряк избор на председател на Европейската комисия (канцлерът Меркел безуспешно се възпротиви на това), Шойбле нарича „стъпка по принцип в правилната посока".

Според него това сега трябва да продължи и при заемането на постовете в Комисията. „В дългосрочен план аз си представям модел, в който има няколко заместници, към които изрично са прикрепени други комисари“, очертава плана си финансовият министър. Той цитира и някои мисли на европейски политици от отдавна отминали дни и техните планове за Европа, включително и за обща армия. „Ние не трябва да изоставаме зад тези идеи".

От гледна точка на финансовия министър в края на развитието на Европа трябва да се получи една „демокрация на много нива“,  а още по-добре - „един вид националноевропейска двойна демокрация", гласи неологизмът на Шойбле.

Важна предпоставка за това според него е националните бюджети да са централно контролирани. Възраженията, че това би противоречало на Закона за бюджета на националните парламенти, Шойбле отхвърля категорично. В края на краищата ЕС ще контролира само бюджетните правила, които самите национални парламенти са гласували преди това сами. „Как една проверка от страна на ЕС би нарушила правата на парламентите, ако те сами преди това са гласували правилата".

В основата на визията на Шойбле обаче е идентичността на хората, която трябва да бъде прехвърлена от националната държава към Европейския съюз. Шойбле предполага, че и днес хората вече не се идентифицират толкова силно с националната държава, както е било преди. По негово мнение това трябва да се документира ясно в бъдеще.

„Мога да си представя, че в някакъв момент на паспортите на гражданите освен герба на тяхната национална държава, в непосредствена близост ще се отпечатват и символите на Европейския съюз", казва Шойбле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Slavvi
преди 9 години
Струва ми се, че всички коментиращи трябва да изгледат нещо скромно. Приятно гледане.https://***.youtube.com/watch?v=ApsXi01qDTs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Мога да си представя, че в някакъв момент на паспортите на гражданите освен герба на тяхната национална държава, в непосредствена близост ще се отпечатват и символите на Европейския съюз"--------------------------------------------------------------------Мечтите са безплатни ;)) По-вероятния сценарии обаче е, след някоя и друга година в паспортите ни да присъстват символите на един друг съюз (съединение ;)). За сега мериканците водят на дойчОВЦИТЕ в надпреварата за овладяване на това пространство, В.Нюланд беше казала нещо находчиво по въпроса, но не си спомням дословно какво беше, за да го цитирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Наскоро четох една статия в един британски таблоид, и там автора много успешно разконспирира германския икономически растеж. Той на книга е под 1%, но като се отчете огромния бюджетен излишък за 2013 излиза, че немската икономика се е разширила с 7.4% за 2013, а това е колкото Китай и 3 пъти повече от британската икономика. Всъщност подобен икономически бум в Германия не е имало от 1938г, когато познайте кой беше канцлера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 8
deant
преди 9 години
Важна предпоставка за това според него е националните бюджети да са централно контролирани. ----това прилича на една друга система, и ако за пробити държави като нашата, може би е добре, има държави, които се справят предостатъчно добре така и централното управление може да им влоши нещата. ... Личи, че апетита за заграбване на властта на евробюрократите нараства, и това е точно това срещу, което гласуваха европейците, когато вкараха толкова много националисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 16
0pk
преди 9 години
Ей, тез немци с 2 световни не успяха да завладеят европа, после измислиха европейския съюз :DНо познай - пак няма да стане. Вода и мазут не могат да се обединят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 20
studioaa
преди 9 години
70 години след смъртта на Фюрера, нов прикрит Фюрер се мъчи да довърши делата се своя предшественик, но използвайки съвсем други средства.Предполагам Хер Шойбле мисли да кръсти новата "държава" Четвъртия Германски Райх. Трябва да се признае, че никой след римляните не е успял да овладее цяла Европа, но германците са много близо до това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 18
SS-23
преди 9 години
идеята на този швабин показва, че нещата с неолибералният модел, *** пари и "разтежа на кредит" съвсем са зле... Търси се все по-голямо и бързо разширяване на основата на пирамидата, защото е очевадно, че тя рухва...лошото тепърва предстои ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
data
преди 9 години
Естествено . Англия успешно гравитира ту около САЩ ту около Европа - ако Германия изпълни това за което говори Шойбле на Англия ще и предстой труден избор .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 9 години
англичаните искат точно обратното - по-малко интеграция и повече национални държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
lyusien
преди 9 години
Наистина не знаех че г-н Шойбле е толкова напредничево мислеш политик Наистина това е страхотна визия По вече Европа и по-малко национални държави В общи линии това значи следното Когато гражданин от европеиска страна кацне на летищата в Чикаго Мелбърн Токио или Отава и го питат от къде е отговорът да бъде I am from Europe и чак след това да казва от коя част на Европа е - Германия Холандия Полша България Това значи единни европеиски паспорти единна прокуратура свързана полиция единни правила Това рано или късно ще стане -по добре рано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още