IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и по-скъпата лира стопиха печалбата и приходите на GlaxoSmithKline

Финансовите резултати на британската фармацевтична компания за второто тримесечие и полугодието се оказаха под очакванията

17:11 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Конкуренцията на пазара също оказа своето влияние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Конкуренцията на пазара също оказа своето влияние. Снимка: Ройтерс

Печалбата на британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) за второто тримесечие и за цялото първо полугодие спадна, разкриват последните финансовите данни, цитирани от WBPOnline. Въпреки това дружеството очаква, че годишните му резултати ще бъдат подобни на миналогодишните.

За второто тримесечие печалбата на една акция възлиза на 19,1 пенса, което е с 25% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Анализаторите очакваха печалба на една акция в размер на 21,3 пенса. Приходите се свиват с 13% до 5,56 млрд. лири при прогнозни 5,7 млрд. лири.

През първите шест месеца печалбата на една акция спада с 22% до 40,1 пенса, а приходите – с 12 на сто до 11,17 млрд. лири.

Проблемите на GSK в Китай са един от факторите, отразил се негативно на представянето на компанията в първата половина на 2014 г., отбелязва CNBC. По-скъпата лира също допринесе за по-слабите резултати.

GlaxoSmithKline понижи прогнозата за годишните си финансови резултати. След промяната очакванията за печалбата на една акция съвпадат с постигнатото през миналата година представяне, измерено в условията на неизменни валутни курсове. Досега фармацевтичната компания предричаше ръст на печалбата в интервала от 4 до 8%.

През второто тримесечие продажбите в звеното за ваксини и лекарства спадат с 4% основно заради растящата конкуренция. Продажбите на лекарството против астма „Advair“ продължават да се понижават през периода, информират от дружеството и предупреждават за последващо забавяне. GlaxoSmithKline обаче очаква, че новите продукти, измежду които „Breo“, „Anoro“ и „Incruse“, както и дългоочакваните нови разработки да доведат до нов ръст на продажбите.

Разследването на служители на британската компания по обвинения в раздаване на подкупи в Китай също се отразява на продажбите на GSK в страната – те спадат с 25% до 129 млн. лири.

Към 16:40 часа българско време на борсата в Лондон акциите на GSK поевтиняват с 6,17%. От началото на годината те са изтрили 2,78% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още