IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GlaxoSmithKline продава на Novartis бизнеса си с онколекарства

Същевременно Novartis продава на GlaxoSmithKline бизнеса си с ваксини, а на Eli Lilly - ветеринарния си бизнес

10:24 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
GlaxoSmithKline продава на Novartis бизнеса си с онколекарства

Novartis и GlaxoSmithKline (GSK) са се споразумели за размяната на активи като част от мултимилиардна сделка, с която двете компании обединяват потребителските си звена, пише FT.

GSK ще продаде бизнеса си с онколекарсва на Novartis за поне 14,5 млрд. долара и ще купи бизнеса с ваксини на конкурента си за 5,25 млрд. долара, включително новата и обещаваща ваксина Bexsero за менингит. От сделката обаче са изключени противогрипните ваксини.

Така двата фармацевтични гиганта ще обединят бизнеса си потребителски продукти в здравеопазването, като джойнт венчърът ще бъде контролиран от GSK

Отделно Novartis ще продаде ветеринарния си бизнес на Eli Lilly за 5,4 млрд. долара.

Сделката е в резултат от стратегическия преглед на Novartis и стремежа на компанията да се фокусира върху основните си фармацевтични дейности, включително бизнеса с генерични лекарства, отбелязва изданието.

„Трансакциите отбелязват един трансформиращ момент за Novartis“, коментира Джо Хименес, главен изпълнителен директор на компанията. „Това подобрява финансовата ни сила и се очаква незабавно да окаже ефект върху растежа и маржовете“, допълва той.

Що се отнадя до GSK, сделката също се очаква да подобри позициите на компанията на глобалния пазар на ваксини, както и да увеличи продажбите на потребителски продукти, отбелязва изданието.

Решението на GSK да излезе от онкобизнеса обаче показва, че компанията не е успяла успешно да се реализира на един от най-конкурентните фармацевтични пазари.

Компанията обяви, че нетните постъпления от сделките ще достигнат 7,8 млрд. долара. Около 4 млрд. долара пък ще се върнат на акционерите.

Главният изпълнителен директор на GSK Андрю Уити коментира, че с трансакциите компанията ще засили два от основните ѝ бизнеси, което значително ще увеличи възможностите за увеличаване на стойността за акционерите.

Novartis същевременно ще разшири асортимента си от онкологични продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още