IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция одобри ОВОС на морския участък на "Южен поток"

Подготовката за изграждането на газопровода не спира въпреки забележките на ЕС по проекта

11:34 | 24.07.14 г.
Турция одобри ОВОС на морския участък на "Южен поток"

Министерството на околната среда и урбанизацията на Турция е одобрило доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за морския участък на газопровода „Южен поток”, който ще премине през турската изключителна икономическа зона. Това съобщиха от South Stream Transport – компанията, натоварена с изграждането на морската част на газопровода.

Този участък от проекта ще бъде с приблизителна дължина 470 км.

Оценката на турското екоминистерство е, че газопроводът няма да нанесе каквито и да било значителни въздействия върху морската среда или върху риболовството в турския участък от проекта. Заедно с положителната си оценка за доклада обаче турските власти са поискали и някои мерки, които да бъдат включени в инвестиционния проект. Сред тях например е промяна на маршрута на тръбите, за да да бъдат заобиколени останки от корабокрушения на дъното на Черно море.

Газопроводът ще бъде изграден на разстояние от над 110 километра от турското крайбрежие и на дълбочина до 2200 метра, посочват от компанията. "Поради аноксичния характер на водите в Черно море кислород на практика няма под 100-200 метра и затова трудно може да бъде открит живот на тези дълбочини”, допълват още те в своето становище. 

Според техните анализи риболовните дейности се осъществяват в близост до брега и затова строителството на газопровода не се очаква да окаже значително влияние върху тях.

Одобрението на доклада е резултат на месеци научни изследвания и консултации, осъществени от турски и международни експерти, посочват още от South Stream Transport. Положителни заключения бяха издадени от Министерството на енергетиката и природните ресурси, Министерство на храните, земеделието и животновъдството, Министерството на културата и туризма, от Tурския флот и от Бреговата охрана.

Проведени са и обществени консултации в периода май-юни 2014 година, които също също не са показали безпокойство на гражданите, свързано с проекта.

На базата на заключенията на институциите и проведените срещи с гражданите, Министерството на околната среда и урбанизацията издаде Положителен сертификат за ОВОС, обясняват от проектната компания.

Прогнозите са полагането на тръби да започне в руски води в края на тази година. Компанията вече получи разрешение от руските власти да изгражда необходимата инфраструктура на руския бряг. Още през март беше получена и положителна оценката за въздействие върху околната среда за участъка от „Южен поток” в руската част на Черно море.

България също издаде положителен ОВОС на морската част на проекта. Само преди седмици обаче министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов посочи, че екологични организации обжалват оценката в български съд. Неговите очаквания бяха до октомври съдът да се произнесе по казуса.

На фона на тези подготвителни работи България замрази реализацията на проекта на наша територия. Страната ни очаква произнасянето на Европейската комисия относно допустимостта на „Южен поток” от гледна точка на Третия либерализационен пакет за енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още