IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е спряла преговорите с Русия за "Южен поток"

Няма много логика да преговаряме в условия на оспорване на европейското законодателство, коментира Йотингер

17:18 | 13.06.14 г. 6
ЕК е спряла преговорите с Русия за "Южен поток"

Преговорите между Европейската комисия (ЕК) и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени, съобщи на пресконференция след края на срещата в Люксембург на енергийните министри на ЕС еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА.

Позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни той.

Поддържаме постоянен контакт с държавите, през които се предвижда преминаването на "Южен поток" (България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения). Важното за нас е междуправителствените споразумения (с Москва), които стоят в основата на проекта и донякъде не съответстват с правото на ЕС, да бъдат променени, заяви Йотингер.

Той отбеляза, че в края на миналата година ЕК получи мандат от посочените шест държави от ЕС да преговаря от тяхно име с Москва по промяната на сключените междуправителствени споразумения.

Подобни преговори започнаха на техническо равнище и засега не продължават по една проста причина - руската страна отнесе въпроса до Световната търговска организация (СТО), допълни еврокомисарят. По думите му така се поставят под въпрос правилата на единния пазар в ЕС. Няма много логика да преговаряме в условия на оспорване на европейското законодателство. Обжалваме руските претенции пред СТО, за да останат без последствие, допълни той.

При "Северен поток" достигнахме до съгласие на основата на преговори, заяви Йотингер.

Еврокомисарят отбеляза също, че Съветът на ЕС по енергетика е разгледал днес в Люксембург и въпроса за енергийната сигурност и вноса на течни горива, газ, въглища и уран. Кризата в Украйна даде нови измерения на този въпрос, коментира той.

Йотингер съобщи, че краткосрочните мерки за обезпечаването на допълнителна енергийна сигурност за ЕС ще бъдат разгледани от Европейския съвет в края на юни, а средносрочните - през октомври. Той изрази очакване, че през октомври ще бъдат утвърдени допълнителни предпазни мерки за сигурността на снабдяването с газ на европейските граждани и дружества. Дотогава се очаква да бъде изготвен и анализът от проверките за устойчивост на европейската газопреносна система, които ще обхванат всяка държава от ЕС. Тези проверки ще целят установяването на слабостите и опасностите при осигуряването на доставките от газ и при свързването на газопреносните системи държавите от ЕС.

Днес са били утвърдени и предложенията от стратегията на ЕК за европейската енергийна сигурност и са направени допълнения. В стратегията се настоява за спирането на "Южен поток" до привеждането му в съответствие с правото на ЕС, както и в светлината на стремежа за осигуряване на повече независимост от Русия в областта на енергетиката.

Новият кръг от преговори между ЕС, Русия и Украйна по газа ще се състои на 16 юни, каза още Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Мисля, че срещата ще се състои в понеделник", каза той пред журналисти в края на срещата на енергийните министри на ЕС в Люксембург. Йотингер допълни, че днес през втората половина на деня ще преговаря по телефона с министрите на енергетиката на Русия и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
Даже и Станишев лесно отстъпи ЕП на щастливеца с 15, защото ЕП и ЕС днес ги има, утре няма, но столетницата няма да прежали никога, там далаверките са вековни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Един провалил се проект.---------------------------------------Зависи от гледната точка. Например Германия , едва ли може да се похвали с по-силен период на просперитет и благоденствие в историята си като държава, от колкото в момента и това е благодарение на сОюза. От гледна точка натрупаните дисбаланси вътре в общността обаче, перспективите пред конструкцията, като единно цяло, не изглеждат никак еднозначни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
Туй "нещо-ЕС" приятелю е същото като в приказката за новите дрехи на голия цар, всички го виждат че е гол, но всички се възхищават от новите дрехи на царя, защото който не ги виждал и се осмели да каже че царят е гол, значи не е в крак с модата и го грози смърт. И царят се виждал гол, но при толкова възхитени г*зоблизци направо си повярвал че е самото великолепие...Ха кажи сега че ЕС е гола вода...да видиш резултата....само посмей....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
albobo76
преди 9 години
Един провалил се проект. Провалът обаче е трудно да бъде признат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
albobo76
преди 9 години
Един провалил се проект. Провалът обаче е трудно да бъде признат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Натрий
преди 9 години
Продължавам да се чудя К'вой туй нещо Европейски съюз? Правителство има - държава не е. Общи закони има - федерация не е. Обща валута има - за всички страни не е. Шенген има - пак така. Директиви има - не мож' разбра к'во пише в тях. К'вой туй нещо Европейски съюз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още