IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството замразява дейността по „Южен поток“

Проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел, заяви премиерът Пламен Орешарски

17:02 | 08.06.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Маккейн (вляво) и Пламен Орешарски на срещата си в МС. <em>Снимка: БТА</em></p>

Джон Маккейн (вляво) и Пламен Орешарски на срещата си в МС. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и със запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, допълни Орешарски, цитиран от пресцентъра на МС.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заяви премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът поясни, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия. 

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, посочи Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, заяви в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн обясни, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той обясни също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, коментира още сенаторът.

*Допълнена в 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 19 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Ей, "качествения" мат`рял съвсем изтрещя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 19 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Кой се храни от твоята ръка бе, ненормалник? Досега се оплаква че живял зле, сега на вълна бизнесмен го раздава. Само докторите в някоя психиатрия се изхранват от тебе, нищожество ненормално.И ходи се прибирай в онази селска годзила дето наричаш майка, само там ще се спасиш от санитарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 20 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Паланка, каза шопа:) Бил си ти по-далеч от Кооперативният пазар, само, когато си слагаш новите дрехи, ***, обаче коментираш кое е паланка и кое не:)А тоя...уличен сленг от гетата на хамериката-"хейтър"..."лузър"...то това показва само какъв *** е била ***, че не е успяла да ти набие в тъпата глава малко възпитание и уважение към собствените ти традиции. Та драйфай върху нея, молим, щото аз не съм виновен за липсата ти на качествена среда на подрастване:) И друг път съм казвал що живея в тая ***, но на син на металург и на ватманка в градският няма какво да се обяснявам-което пък трябва да ти подскаже какво ми е действителното мнение за шопите. Между другото-това ли ти бяха примерите? Толкова ли ти е потенциала?:) Ама защо ли не се учудвам:)Да ти кажа-сам да се хваля колко имам ще е признак на ниска култура, за това ще пропусна. И по-богати от мен познавам. Но от моята ръка се хранят достатъчно хора, при това не на минимални заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 19 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Какви примери си спомняш бе ***? Златка в час по география не я знам ама такива *** като теб съм виждал. Дошъл от тъпата си паланка в голям град и акъл се мъчи да налива селяка ***. Драйфа ми се от такива *** като тебе. За щастие сте бедни и некадърни *** и живота ви мачка. Само хейтърството ти е останало, лузър педераски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 19 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Аз съм казал защо-дал съм примери, които си ги спомням. И трябва да си кух като Златка в час по география, за да не зацепиш тия елементарни неща. Ако искаш да ме обориш, моля дай примери, ако може с линкове, че сега е по-добре. Но ти, цървулане само плява фръгаш. Та земи ни обясни-кой си ти ***, с какво си живял по зле и ти и другите клошари от твоето пропаднало семейство. Сега с какво живеете по-добре в сравнение с тогава, шопе, ако не сте обвързани с тая или оная партия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 19 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не го прочетох, още не съм свършил работа, та тия дни нямам много време(имам и друг линк от теб да чета, имам и разговор с Шуменския и за двете нямам време). Но да ти кажа-на свидетелски показания вяра нямам, освен това смятам, че наистина Тошо е щял да си даде оставката, ако му я поискат от Москва. И вярно има теории за Горбачов и ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 19 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
И за балсамирания в стъкленицата да не забравяме.А ти календарчо защо изказваш мнения как си живял като си бил на 7-8 години. Много ти е разбирала кухата тиква. Или от малък си Вундеркинд-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 18 rate down comment 0
data
преди 9 години
Ти линка чете ли ? Е там си пише как руснаците ВЕРБУВАТ Луканов да капичне Живков . Просто и ясно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 18 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Напомям само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още