IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството замразява дейността по „Южен поток“

Проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел, заяви премиерът Пламен Орешарски

17:02 | 08.06.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Маккейн (вляво) и Пламен Орешарски на срещата си в МС. <em>Снимка: БТА</em></p>

Джон Маккейн (вляво) и Пламен Орешарски на срещата си в МС. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и със запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, допълни Орешарски, цитиран от пресцентъра на МС.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заяви премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът поясни, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия. 

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, посочи Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, заяви в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн обясни, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той обясни също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, коментира още сенаторът.

*Допълнена в 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 23 rate down comment 4
sdk
преди 10 години
руснаците искат да убият украйна и то без пари, е няма да мине номера. русия в този и вид е обречена. става все по трудно и по трудно за империята на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 21 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Ти, Николчо разправяш твоята история явно:) Мавзолеят никога не съм го виждал на живо. Ама никога. Съмнявам се и нашите да са го виждали. В семейството ми мишкари не е имало, но след като сподели притесненията си от преди 89та не мога да кажа същото за теб:) Като те призовах да ни разкажеш твоята история много грозно млъкна. Да не си и ти, както повечето антикомунисти, с чичо на влиятелен пост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 24 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Едно време мъкнеха чистачки, сега правят застраховка за кражба на колите си!Няма вече на дребно, краде се на едро!Няма да забравя, как ни откраднаха буса във Варна!!! И то за откуп, защото си беше стар и нямаше стойност, но ни взеха двете хиляди на ония пари, даже откачили от огледалото първите бебешки обувчици на дъщерята бяха закачени за кадем!Говоря за "демоКратичното" време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 26 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Ако руснаците наистина клекнат, ти със сигурност ще си легнал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 25 rate down comment 8
Сините камъни
преди 10 години
И в какво са ни партньори западните партньори?Свали очилата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 26 rate down comment 11
crammer
преди 10 години
Браво! Русите ги отсвирват отвсякъде. Следващо, Китай като договори много по ниска цена и те съвсем ще клекнак....Да не стане така, че да продават тази газ на дъмпингови цени накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 26 rate down comment 11
Nikola666
преди 10 години
Вратата не си заключвал, ама като си се прибирал си мъкнел в едната ръка тубата с източения бензин, в другата акумулатора, а чистачките в джоба. И си дебнел цяла нощ да не ти оставят жигулката на трупчета.И в неделя си ходел в мавзолея да коленичиш пред мумията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 37 rate down comment 18
energetik
преди 10 години
Ама вие наистина ли очаквате след днешното изпълнение Южен поток да мине през България ?Край, финито, адиос !Руснаците трябва да са луди за да се захванат повече да правят каквото и да е у нас!Сбъдна се мечтата на нашенските демократи - в България няма да има никакви руски проекти, в резултат на което в обозримо бъдеще тук няма да се строи НИЩО !!! Аз не вярвам да се направи и седми блок на Козлодуй, защото американците вече искат майка си и баща си (споменават се цифри от 6-8 милиарда долара за ЕДИН !!! блок.Като знам Путин каква е кобра като нищо сега руснаците ще започнат да ни разиграват за лиценза за удължаване живота на 5 и 6 реактор в Козлодуй и тогава ще ми е много любопитно как точно ще ни помогнат нашите западни партньори !!! Ще ни построят още фотоволтаици и перки? Или ще ни предложат да си купуваме ток от Румънския АЕЦ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 26 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
И сега се замислям-нали това правителство бяха рубладжии и русофили?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 25 rate down comment 16
kalendar
преди 10 години
Ми много просто-не си заключвахме врата, например. И това много ми липсва. И майка ми я беше срам какво ще кажат комшиите, ако разберат, че са и писали акт за превишена скорост(щото ги казваха по радиото). Ей такива дребни неща, които сега ми липсват:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още