IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството замразява дейността по „Южен поток“

Проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел, заяви премиерът Пламен Орешарски

17:02 | 08.06.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Маккейн (вляво) и Пламен Орешарски на срещата си в МС. <em>Снимка: БТА</em></p>

Джон Маккейн (вляво) и Пламен Орешарски на срещата си в МС. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и със запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, допълни Орешарски, цитиран от пресцентъра на МС.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заяви премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът поясни, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия. 

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, посочи Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, заяви в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн обясни, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той обясни също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, коментира още сенаторът.

*Допълнена в 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 17 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Да, а Горбачов е агент на ЦРУ. Кво значение има тая работа??? Между другото-ако са искали да свалят Тошо е можело просто да му се обадят по телефона-"Дай си оставката". Не вярвам той да не я даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 18 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
А, не, не:) Не, че Лилов не му викаха Стратега, но можеш да си сигурен, че Луканов не е останал назад в мисленето:) ПС: Не съм се отказал-аз те чаках половин седмица, дай ми и ти ден два да си сверя числата и да изляза със структурирана теза:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 19 rate down comment 0
data
преди 10 години
Само една поправка - Луканов и Младенов са агенти на КГБ . Дефакто КГБ изпраща агенти който да свалят Законният Държавен Глава на България http://***.omda.bg/public/biblioteka/toma-tomov/prevratat-1.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 18 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
По мое скромно мение ( и това, което съм чувал от баща си, щото 89та год, бях на 11) Живков е свален от кръг включващ Лилов, Джуров, Младенов и Луканов. Луканов е острието на тоя кръг.. но не мисля, че е бил основния мозък ( на отстраняването).. Лилов ми се вижда най подходящ за тая цел. И пак според мое скромно мнение - той беше и най добрия и интелигентен председател, който сте имали някога...А и btw.. щеше да ми пишеш нещо ??? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 18 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
А тоя, дето ти виниш Андрей Луканов е бащата на всичките антикомунисти:) Както знаеш(а ако не знаеш-да те просветя) Луканов не е добър спомен и е отричан в средите на БСП, но без него нямаше да има такива като теб да пишат по форумите-все още щяхме да сме социализъм. Е-Луканов е бащицата на капитализмът в България и всички капиталисти(предпочитат да се наричат демократи) са негови последователи. Ако някой не е прав-ще помоля да ми каже кой е по-виновен от него за това Живков да падне. Предварително благодаря:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 19 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Анджък:) и аз това помолих, ама още никой не ми е обяснил-къде са принципните разлики между сега и преди 89та:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 17 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Не бе, говорех, че семейството ми не са, но ти си мишкар:) И те така-не съм виждал мавзолеят на живо. Никога:) Живея в София, но съм роден в Габрово-трябваше да се досетиш, че няма начин да съм шоп, след като не сме си мъкнали акумулаторите под мишци:) 99та(събарянето) аз съм бил 9ти клас:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 23 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
Наскоро тука четох статия, как Обама се изказа - че видите ли вече нямало свери на влияние и че са отминали времената на империите, а после идват господарите и казват на премиера каква политика да води. На Обама ли да вярвам или на очите си? Май-май се връщаме в комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 23 rate down comment 5
Nikola666
преди 10 години
Буса са ви го откраднали защото Андрей Луканов (бивш премиер от БСП/БКП) направи т. нар. "амнистия" през 1990 г. и освободи престъпниците от затворите. И пак по време на неговото управление и с неговата подкрепа беше създадена организираната престъпност. А дали се е крадяло на дребно или едро? Кражбата не е ли кражба или твоя морал се измерва единствено с парични стойности? Пък и кражбата на камион със строителни материали, както правеха 90% от "виладжиите" едва ли може да мине за "крадене на дребно" дори и по твоите комерсиални критерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 20 rate down comment 3
Nikola666
преди 10 години
Как не си виждал мавзолея на живо, ти в коя паланка живееш? Пък дали семейството ти са мишкари или плъхари си е твоя работа. Въобще не си мисли че на някой му пука за теб и семейството ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още