IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозе Барозу: „Южен поток" да отговаря напълно на законите на Европейския съюз

Председателят на ЕК ясно заяви, че европейските лидери ще наложат още санкции на Русия, ако кризата в Украйна ескалира

19:15 | 04.06.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	&bdquo;Енергийната сигурност на Украйна е приоритет за нас&quot;, oтсече Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Енергийната сигурност на Украйна е приоритет за нас", oтсече Барозу. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу заяви, че институцията е открила наказателна процедура срещу България заради „Южен поток" и ще направи същото и срещу други държави от Европейския съюз (ЕС), ако не спазват правилата на Общността, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.

Барозу, чийто мандат като председател на ЕК изтича през октомври, ясно заяви, че европейските лидери са единодушни, че ще наложат още санкции на Русия, ако кризата в Украйна ескалира, съобщава CNBC.

„Стоим зад Украйна. Искаме тази страна да бъде жизнеспособна, независима, демократична и, надяваме се, просперираща. Не можем да приемем този тип поведение, което Русия демонстрира до момента“, сподели Жозе Барозу. Според него наложените до момента санкции са били „доста ефективни“, но повтори, че европейските лидери няма да се поколебаят да действат, ако напрежението ескалира.

„Повишаването на сигурността на енергийните доставки за ЕС е наша основна цел от години. Миналата седмица ЕК предложи амбициозна стратегия за европейската енергийна сигурност, която очакваме да бъде обсъдена и приета до края на месеца от държавните и правителствените ръководители на ЕС“, отбеляза той.

„ЕК ще направи така, че всички енергийни инфраструктурни проекти в ЕС, като „Южен поток", да отговорят напълно на законодателството на Общността в областта на енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. Току-що открихме наказателна процедура срещу България, което показва твърдата ни решимост. Ще бъдат предприети процедури и срещу други държави, ако не успеят да отстранят препятствията пред прилагането на европейското законодателство в областта на вътрешния пазар“, допълни Барозу.

„Енергийната сигурност на Украйна е приоритет за нас. Според нас енергетиката не трябва да бъде използвана като политическо оръжие. Срещата на Г-7 трябва да излъчи твърдо послание и да убеди Русия да остави това оръжие“, допълни председателят на Комисията на пресконференция, часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада в Брюксел.

Това e първата извънредна среща на Г-7 в Брюксел. Срещата трябваше първоначално да се състои в Сочи във формат Г-8 и с участието на Русия, но руската страна бе отстранена от форума заради действията й в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 10 години
Мухльовци, Северен поток отговаря на европейското законодателство. Затова и работи само с 50% ОТ КАПАЦИТЕТА СИ! Ама на мухльовци как да им го обясниш. Не само вие мухльовци, а и поне 80% от европейците желаят да ни няма в Европейският съюз. Даже германски министър предложи на Русия да си вземе обратно България. Та така уважаеми мухльовци, вие не искате ЕС, но той още повече не ви иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
Dimat
преди 10 години
Абе,вие мастити европедераси,продължавайте да се гаврите с нас и ще видите,как "Южен поток" ще отговори напълно, на законите, на Евразийския съюз.Да сте ни питали,дали Северен поток отговаря на нашите закони?Да сте ни питали,дали народът иска да влезе в Еврейския съюз?Крайно време е да спрем да ви служим за ***.Миячи на чинии,берачи на ягоди,гледачи на възрастни можем да бъдем и в собствената си страна.Можем да бъдем и нещо повече,което никога няма да бъдем при вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Баси и аз тва питам, под другата тема. Ама и тука ще го запитам:Въпрос: тая умрялата тръба, за която се дърлите откъде идва? И от където и да идва, има ли разклонение преди нашия участък, че да може да влезе ГАЗ от трети участник? И третия участник през чия собственост ще минава и готов ли е да плати транзитните такси, които би трябвало да бъдат на пазарен тип? Т.е. казуса "трета" страна изобщо възможна ли е технически и финансово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 11
SPART
преди 10 години
"Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу заяви, че институцията е открила наказателна процедура срещу България заради Южен поток"...........---------------------------------------Куче което лае - не хапе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 19
MZ/X
преди 10 години
Абсолютни гадняри са като искат да спазваме правилата! Европа е просто бич за българина, който не е свикнал да спазва никакви правила!Да излизаме от ЕС и да си караме, като през 90-те години, когато имаше пълна свобода и беззаконие в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
Pyramid
преди 10 години
"Енергийната сигурност на Украйна е приоритет за нас. Според нас енергетиката не трябва да бъде използвана като политическо оръжие. Срещата на Г-7 трябва да излъчи твърдо послание и да убеди Русия да остави това оръжие, допълни председателят на Комисията на пресконференция, часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители на САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада в Брюксел."- Само не е ясно, къде отива НАШАТА енергийна сигурност и кой нас ни бръсне за слива, примерно.Щото, види се, ни пращат ние да бръснем калинките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 16
vik
преди 10 години
европеиски педеерухи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 14
абитуриент
преди 10 години
Гадни са.......!!!!..... а ние както винаги го ОТНАСЯМЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още