IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: „Южен поток България“ не харчи публични средства

Няма нарушение на правилата за обществените поръчки, убеден е министърът на икономиката и енергетиката

16:44 | 04.06.14 г. 4
Стойнев: „Южен поток България“ не харчи публични средства

"Южен поток България" не е публична, а проектна компания, не харчи публични средства, затова и няма нарушение на правилата за провеждането на търговете за избор на изпълнител на проекта. Този коментар направи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти. Днес той беше изслушан по актуални теми в икономическата комисия в Народното събрание.

"Южен поток България" е съвместна собственост на Газпром и Българския енергиен холдинг (БЕХ), припомни още Стойнев и допълни, че държавата не плаща за реализацията на проекта, но ще се съобразим с изискванията на Европейската комисия. "Не вярвам, че парите по оперативните програми ни се спират заради "Южен поток". Считам, че ЕК действа по обективен начин", обясни още той.

Стойнев беше категоричен, че процедурата на ЕК не го притеснява и страната ни може да отговори така, че тя да бъде спряна.

Министърът коментира още, че няма информация за спиране на средства по ОП "Конкурентоспособност". По време на изслушването в комисията обаче той призна за пет проекта по тази програма, които се проверяват от Европейската сметна палата. Одиторите са изискали още информация по тези проекти, които са били одобрени в периода 2010 -2011 година.

Новата програма за подкрепата на конкурентоспособността на бизнеса вече е одобрена от правителството и изпратена в Брюксел за съгласуване. Надеждата на Драгомир Стойнев е програмата да бъде одобрена бързо и от септември да тръгне и първата мярка по нея. Желанието на бизнеса е това да бъде за технологична модернизация.

По време на т.нар. "блиц контрол" в икономическата комисия Стойнев коментира, че Министерството следи внимателно ситуацията в Русия и Украйна, но на този етап няма информация за отказани чартърни полети от Русия, нито притеснителни данни от туроператорите, обясни още министърът.

Ситуацията е деликатна и се търсят начини за излизане на нови пазари. Затова и правителството е отделило пет пъти повече средства за реклама и участваме в повечето туристически изложения по света, каза Стойнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
А тръбата ще се изплаща от таксите за преминаване на газа през БГ. Чии пари са това бе червен ***!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
boogeyman
преди 9 години
добре де.. туй избирателите не сме чак толкова прости.. помним новините от вчера..http://***.webcafe.bg/id_1597293532
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
jikev
преди 9 години
А след като се построй, ще осигури монополно владение на тръбата!Тогава чии кожи ще дере монополиста?Кеф ти публични, кеф ти частни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
hellwitch
преди 9 години
Да бе. Проектната компания е с 50% държавно участие - какви средства харчи тогава ако не публични? Чии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още