IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството замразява дейността по „Южен поток“

Проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел, заяви премиерът Пламен Орешарски

17:02 | 08.06.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Маккейн (вляво) и Пламен Орешарски на срещата си в МС. <em>Снимка: БТА</em></p>

Джон Маккейн (вляво) и Пламен Орешарски на срещата си в МС. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и със запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, допълни Орешарски, цитиран от пресцентъра на МС.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заяви премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът поясни, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия. 

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, посочи Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, заяви в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн обясни, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той обясни също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, коментира още сенаторът.

*Допълнена в 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 31 rate down comment 6
hex
преди 10 години
Е как пък сте живели по-добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 21 rate down comment 15
kalendar
преди 10 години
Да и до колкото знаем тия закони не бяха подписани от Орешака. За това и не ме чу да мрънкам.А и нали сега е различно? Нали сега можем да избираме??? Нали ти ми казваш, че имало разлика:) Ще ти кажа какво друго не чуваме, освен моето мрънкане-не чуваме протести против новите блокове на АЕЦ Козлодуй-ни реформатори ни ГЕРБ ни тука се чуват вопли анти атомната енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 40 rate down comment 10
mathematician
преди 10 години
Газпром като диктуваше промените в законите не чух да мрънкате.Нормално е да се намесят нашите Западни партньори и да вразумят управляващите, щото те не разбират от дума много.Така че Южен поток ще продължи като отговори на изискванията от Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 26 rate down comment 10
citizen_bg
преди 10 години
"Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.""Блажени са вярващите..." На писанията в читанката ли да вярвам или на очите си? На Орешарски съвсем случайно му е дошло прозрение и краварите нямат нищо общо? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 27 rate down comment 12
kalendar
преди 10 години
кои сме ние, бе, Никола:) Намеци ли ми правиш:) За разлика от повечето тук аз съм си писал и имената и какво работя и т.н. та ако не беше счупено проследяването можеше да се разровиш и да видиш пък и да провериш:) Щото моето семейство преди 89та живеехме 3 поколения в един апартамент и имахме жигула(за всичките 6 човека) до 97ма. И да ти кажа-не си спомням да сме били по-щастливи след това. Аз съм единственият политически обвързан, повечето са безпартийни(с изключение на един братовчед на дядо ми, дето беше до преди 7-8 години тапицерист в бившият ДАП, но ти надали смяташ, че той е големият крадец). След близките ми роднини има и такива, които не споделят виждането ми за света и не се притесняват да ми го казват. Я ми разкажи твоята история:)Между другото-ако ми пишеш на лично ще ти дам пак името си(макар, че преди си го написах право куме в очи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 29 rate down comment 13
energetik
преди 10 години
Странно, защо ли Орешака е казал само за спирането на Южен поток ?!?!?Редно беше да съобщи също така за започване строителството на терминал за втечнен газ, както и за стартиране добив на шистов газ - да да, точно така - добив !!! Айде стига лиготии с некакви проучванеия и пр.Също можеше директно да съобщи за сделка за изтребители Ф16 - четвърта-пета ръка :)Тъй де, Маккейн едва ли се е разкарвал до тук само заради газопровода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 14
kalendar
преди 10 години
Да, да:) Той е известен, че е бил обективен, знам, знам:)Аз лично вярвам на цифрите, а историята ми е слабост, та имам различно мнение.Едно време Москва, сега от Вашингтон или Брюксел(което е едно и също). Преди са ни назначавали политици от Москва сега ни дават мним избор на слуги на Брюксел-избери си кой ти е по-симпатичен:) Преди сме нямали самостоятелност във взимането на решения, а сега можеш да прочетеш заглавието и да помислиш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
не имах работа но е в букмаркс и ще го направя тая седмица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 27 rate down comment 9
mathematician
преди 10 години
Разликите са толкова огромни, че просто не ми се коментират.Едно време всичко се е решавало в Москва. Сега имаме много по-голяма самостоятелност във вземането на решения.Все пак сегашните политици ние си ги избираме, не ни ги назначат от Москва както преди 89-та.Може да прочетеш "Задочни репортажи за България" на Георги Марков - много добре е описано там какво е било положението.http://chitanka.info/text/2898/2#textstart
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 2
data
преди 10 години
Календаре , ти прочете ли книгата на БНБ която ти пратих ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още