IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Острова зависи от подема на световната икономика

Ако глобалната икономика остане в застой, това неизбежно ще затрудни една отворена икономика, каквато е британската, посочва член на АЦБ

14:53 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на Острова зависи от подема на световната икономика

Поддържането на възстановяването във Великобритания зависи от подобряването на световната икономика, заяви представител на Английската централна банка (АЦБ), цитиран от MarketWatch.

Бързият темп на разширяване на британската икономика може да се забави през следващите години, заради слабия световен растеж, особено в съседната еврозона, посочи заместник-управителят по паричната политика към АЦБ Бен Броудбент в своя реч в Лондон.

„Ако световната икономика остане в застой, това неизбежно ще затрудни една отворена икономика, каквато е британската, да постигне силен и балансиран растеж“, отбеляза той.

Великобритания отчете шест поредни тримесечия на растеж, след тежка рецесия и продължителен застой. Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на Острова да бъде най-бързо разрастващата се в развития свят, нараствайки с 3,2% през 2014 г., спрямо 1,7% в САЩ.

Възходът на икономиката доведе до спекулации, че АЦБ ще е първата голяма централна банка, която ще прекрати антикризисните си мерки и ще започне да вдига лихвените равнища от следващата година.

Броудбент не засегна въпроса за лихвите.

Основната част от речта му беше насочена към зейналия тъговски дефицит по текущата сметка на страната, който достигна близо 4,5% от брутния вътрешен продукт през 2013 г., от 1,5% през 2011. Влошаването на показателя предизвика тревоги, че възстановяването е прекалено зависимо от домашното търсене.

В своята история Великобритания е изпитвала няколко кризи на лирата, свързани с търговския ѝ дефицит.

Според Броудбент обаче няма достатъчно основания да се смята, че текущият дефицит представлява съществен риск за състоянието на икономиката. Дефицитът се е разширил най-вече заради слабия глобален растеж, който е ощетил печалбата на Великобритания от чуждестранните ѝ активи, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още