IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика ще поведе Г-7 през 2014 г.

Икономиката на Острова ще се разшири с 3,1% през тази година, прогнозира британски мозъчен тръст

11:21 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика ще поведе Г-7 през 2014 г.

Великобритания ще бъде най-бързо растящата икономика сред седемте водещи индустриални страни през тази година, пише CNBC, позовавайки се на проучване на британския мозъчен тръст EY ITEM Club.

Базираната на Острова организация прогнозира, че британската икономика ще премине от възстановяване към разширяване през тази година, като предрича годишен растеж от 3,1%. За сравнение, организацията очаква растеж от 2% в Канада и 1,8% в Германия.

„Инвестициите в бизнеса подкрепиха икономиката, която допреди разчиташе на потреблението, а силният пазар на труда също подпомогна връщането към растежа“, коментира главният икономически съветник в EY Питър Спенсър. „Виждаме колко много може да се промени за една година. Миналото лято всякакъв растеж изглеждаше добре в сравнение с липсата на такъв, а перспективата беше несигурна. Сега обаче доверието се завърна на мястото на несигурността“, добави той.

Редица показатели на Острова сигнализират за обещаващ възход от началото на 2013 г. Инфлацията се забърза много повече от очакваното през юни, за разлика от тази в съседните европейски страни, където потребителските цени отчитат слаб ръст, докато безработицата падна до 6,5% между март и май.

Стойността на британската лира също продължава да расте, като няма изгледи за нейното падане, след като се очаква Английската централна банка (АЦБ) да стане първата централна банка сред развитите страни, която да започне да вдига основните лихвени равнища. Скептиците предупреждават, че британското възстановяване е изградено върху дълг, тъй като потребителите теглят заеми или прибягват до спестяванията си, за да поддържат начина си на живот отпреди кризата.

Въпреки предупрежденията обаче от EY са убедени, че икономиката е станала по-балансирана. Но ако работниците очакват заплатите им да растат паралелно със здравото възстановяване, най-вероятно ще останат разочаровани. Официалните данни сочат годишен ръст на заплатите от 0,7% в периода март-май, като от EY посочват, че потреблението във Великобритания ще бъде насърчавано от ниска инфлация, ниски лихви и по-голям брой хора, навлизащи на пазара на труда, а не от ръст на заплатите. Реалните доходи, които отчитат ефекта на инфлацията, ще нараснат с 1,7% през 2014 г. и с 2,2% през 2016 г., прогнозира мозъчният тръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още