IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Cyprus увеличава капитала си в очакване на стрес тестовете

Кредиторът планира продажба на свои акции, както и емисия на обезпечени облигации

16:21 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bank of Cyprus увеличава капитала си в очакване на стрес тестовете

Bank of Cyprus е поредният европейски кредитор, търсещ допълнителен капитал, с който да подобри състоянието си в навечерието на стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише WBP Online.

Има информация, че най-голямата кипърска банка е продала акции на частни инвеститори и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Кипърският кредитор се опитва да набере 1 млрд. евро, с които да повиши коефициента си на капиталова адекватност, съобщи Financial Times в понеделник, цитирайки запознати с въпроса лица. Очаква се коефициентът на банката да се подобри до 15,6% от 10,6%.

Очаква се предложението да бъде прието от акционерите в края на август. По-голямата част от тях са руски граждани, които претърпяха големи загуби, след като банката почти фалира през миналата година. Тогава те трябваше да вкарат свои собствени средства в капитализацията на банката като част от план за преструктуриране.

Свежият капитал обаче, който банката ще се стреми да получи, ще покрие само част от 9-те млрд. евро, които Bank of Cyprus получи под формата на спасителни заеми от европейските кредитори.

Bank of Cyprus планира и пускането на емисия обезпечени облигации на стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро през септември, като банката ще търси доходност до 4%, каза изпълнителният ѝ директор Джон Хурикан пред Reuters. Той добави, че създаването на "лоша" банка за необслужваните активи не е в дневния ред на институцията. Към момента лошите заеми на Bank of Cyprus представляват 55% от активите ѝ.

Акциите на банката не се търгуват на борсата, но кредиторът възнамерява да се завърне на капиталовите пазари в края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още