IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чижов: Новите санкции на ЕС срещу Русия не засягат "Южен поток"

Работата по газопровода върви по график, заяви постоянният представител на Руската федерация в Европейския съюз

18:06 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чижов: Новите санкции на ЕС срещу Русия не засягат "Южен поток"

Новите санкции на ЕС срещу Русия не засягат по никакъв начин „Южен поток“, посочи постоянният представител на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов. Той уточни, че в момента работата по проекта върви по график, пише „Интерфакс“.

Чижов прогнозира още, че санкциите на ЕС срещу Русия дори могат да активират развитието на отношенията между двете страни в газовата сфера.

Тази седмица ЕС наложи нов пакет санкции срещу Русия, този път с ограничения в икономическата сфера. Сред тях например е забраната за търговия с технологии и съоръжения за добив на енергийни източници. 

Припомняме, че преди месец българският премиер Пламен Орешарски съобщи, че България спира работата по проекта и той ще бъде реализиран, едва след като бъде преведен в съответствие с европейските правила.

В същото време обаче дейностите по газопровода не спират – преди ден от земеделското министерство съобщиха, че са продали земи от горския фонд на „Южен поток България“ и тези терени ще се използват при реализацията на газовия проект у нас.

Работата по „Южен поток“ не спира и в другите държави, през които ще премине тръбата. В Сърбия преди седмици беше избран изпълнителят на проекта на сръбска територия, а австрийската OMV и „Газпром“ създадоха проектна компания, която да отговоря за реализацията на територията на Австрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още