IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разреши на Siemens да придобие енергийния бизнес на Rolls-Royce

Сделката не поражда безпокойство, тъй като двете компании не са близки конкуренти, обяви ЕК

22:28 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС разреши на Siemens да придобие енергийния бизнес на Rolls-Royce

Европейският съюз е дал зелена светлина на Siemens за придобиването на енергийния бизнес на Rolls-Royce Holdings за 785 млн. паунда, съобщава Wall Street Journal. Сделката ще тласне компанията още по-дълбоко в сегмент, който вече доминира нейния бизнес. 

Европейската комисия, която играе ролята на основен антитръстов орган на ЕС, обяви, че сделката не поражда безпокойство, тъй като двете компании не са близки конкуренти.

През май Siemens обяви покупката на поделението на Rolls, което изгражда турбини за прозиводство на електричество, които са по-малки от тези на Siemens. Поделението има около 2400 служители.

Rolls, която търсеше купувач на енергийния си бизнес, за да се фокусира върху по-големите части от бизнеса си, ще получи също така 200 млн. паунда от Siemens в рамките на 25-годишно лицензионно споразумение. 

Rolls-Royce, която е известна най-вече с реактивните си двигатели, през миналата година реализира печалба от 72 млн. паунда в енергийното си поделение при продажби за 871 млн. паунда.

ЕК е одобрила и поглъщането от Siemens на 50%-я дял на Rolls-Royce Holdings в Rolls Wood Group – джойнт венчър с John Wood Group, която обслужва газови турбини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още