IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens се бори със спадащи нови поръчки

Печалбата обаче нарасна с 16 на сто до 1,57 млрд. евро

15:14 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джо Кезер при представянето на резултатите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джо Кезер при представянето на резултатите. Снимка: Ройтерс

Въвлеченият в битката за придобиване на Alstom германски индустриален концерн Siemens отчита значително по-висока печалба през второто тримесечие на фискалната година. От друга страна обаче компанията има по-малко нови поръчки.

Стойността на поръчките на котирания на Dax концерн в периода между януари и март пада до 18,43 милиарда евро. Преди година стойността им все още бе 21,24 милиарда евро, а анализатори очакваха сега тя да достигне 19,24 милиарда евро. Приходите от продажбите също са намалели. "Второто тримесечие показва, че ние все още имаме много за вършене по отношение на подобряване на оперативните резултати", заяви президентът и главен изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер, цитиран от Ройтерс.

Siemens представи още във вторник новата структура, с която компанията иска да се пренасочи в бъдеще по-силно към енергийните технологии. От началото на следващата финансова година четири сектора, на които Siemens се разделяше досега, влизат в миналото. От сегашните 16 подразделения ще останат само девет.

В енергийния сектор базираната в Мюнхен компания ще се подсили чрез придобиването на енергийния бизнес на Rolls-Royce за общо почти 1,2 милиарда евро. Досега най-печелившата дивизия Siemens Medical междувременно ще се управлява отделно. След среща на борда на директорите на Siemens днес компанията обяви също, че ще осъществи първично публично предлагане на бизнеса си със слуховите апарати.

В момента Siemens обмисля и оферта за френския конкурент Alstom, който обаче е цел и за конкурента на германците - General Electric.

През второто тримесечие на приключващата на 30 септември фискална година германската компания не е особено убедителна и по отношение на приходите. Те се свиват с 2 процента до 17,45 милиарда евро. Силното евро натоварва както поръчките, така и приходите от продажбите, поясняват от Siemens.

Въпреки това печалбата от четирите сектора нарасна с 16 на сто до 1,57 млрд. евро, а печалбата от продължаващите операции нарасна с 19 процента до 1,16 милиарда евро. Причината за това е и двегодишната програма "Siemens 2014", с която компанията планира да намали разходите си с повече от 5 млрд. евро. През второто тримесечие печалбата след облагане с данъци е в размер на 1,12 милиарда евро, или 1,33 евро на акция.

Особено слабо през трите месеца се е развил енергийният бизнес на германския концерн. Тук оперативната печалба се срива с 54%. Причината са проектни разходи в размер на  310 милиона евро на подразделението Power Transmission.

По-добре се представя индустриалният сектор, където има ръст от 1% на поръчките, а приходите скачат с 9%. В сектора Infrastructure & Cities поръчките се свиват с 11 на сто, но приходите скачат с 9%.

Търговци и анализатори на фондовия пазар характеризират финансовите данни на Siemens като "по-скоро лоши". "Винаги е едно и също - големите промени са свързани с лоши финансови данни", казва анализатор. "С изключение на подразделението Healthcare всичко изглежда леко разочароващо“. Към средата на борсовата сесия акцията отчита ръст от 2,2% до 95,98 евро за брой. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още