IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Гърция щеше да е добър пример за Аржентина

Новоизбраният председател на ЕК омаловажава възможността за отписване на част от задълженията на южноевропейската страна

14:31 | 05.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юнкер: Гърция щеше да е добър пример за Аржентина

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер омаловажи възможността за отписване на част от задълженията на най-тежко засегнатата от кризата страна в еврозоната – Гърция, предава Ройтерс.

В първата си визита, след като бе избран за ръководител на комисията, Юнкер похвали Атина за осъществените реформи и посочи, че средиземноморската страна може да бъде пример за затъналите в дългове държави като Аржентина.

Спасявана на два пъти от Европейския съюз и Международния валутен фонд, Гърция рязко промени курса след най-тежкия момент на кризата през 2012 г. Въпреки това правителството все още се надява на допълнително облекчаване на дълговете, разговорите за което се очаква да започнат по-късно тази година.

Последните коментари на Юнкер бяха в съответствие със сигналите от гръцки и европейски служители, че Атина вероятно ще получи по-ниски лихвени проценти и удължаване на падежите по заемите, а не направо отписване на дълга като част от новото облекчаване на задълженията.

Той посочи още, че се е "борил като лъв", за да задържи Гърция в еврозоната. Юнкер похвали и усилията на Атина за подобряването на състоянието на държавните финанси, но отказа да коментира вариантите, които се обсъждат от страните от еврозоната, за да бъде направен устойчив бързо нарастващият държавен дълг на Гърция. 

Запитан дали гръцкият дълг може да бъде устойчив без така нареченото "подстригване", Юнкер отказа да навлезе в подробности, но заяви: "Когато става дума за Гърция, споменатият въпрос не е част от моята медиация".

Последната визита на Жан-Клод Юнкер бе през 2012 г., когато бившият люксембургски премиер посети страната в качеството си на ръководител на Еврогрупата – групата на финансовите министри от еврозоната. Тогава той предупреди гръцкото правителство, че има последен шанс да избегне изпадането във фалит.

Говорейки обаче пред репортери след срещата с гръцкия премиер Андонис Самарас, Юнкер отхвърли предположенията, че ситуацията с Гърция е подобна на тази с Аржентина, която е изправена пред нова дългова криза след дефолта през 2001 г.

"Гърция щеше да е добър пример за Аржентина, за да се избегнат проблемите. Аржентина не беше в състояние да ги избегне", каза Юнкер.

Ситуацията в Гърция се подобри рязко през последните месеци. Страната надмина очакванията и отчете бюджетен излишък преди лихвените плащания през миналата година, успя да се върне към облигационните пазари и се очаква да се върне към растеж през тази година след шестте години в рецесия.

Юнкер все пак предупреди, че кризата в еврозоната не е напълно приключила.

"Изминахме огромен път, но все още не сме достигнали до края. Разбира се, много новини и събития ни показват колко крехко е положението не само в Гърция, но и на други места. Но също така има и положителни признаци, дори и в Португалия", добави той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
"Гърция щеше да е добър пример за Аржентина"Обаче не е . За съжаление повечето примери в ЕЗ са лоши , да не кажем всички.А и още е рано да се правят изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
LuckyYou
преди 9 години
Той посочи още, че се е "борил като лъв", за да задържи Гърция в еврозоната. ______________________Това като го прочета и избухвам в смях всеки път!!!! Върхът на лицемерието - разбиваш из основи една държава, която е част от собствения ти съюз, с цел да я точиш с убийствени лихви и да ти е евтино морето. И след това твърдиш, че си се борил като лъв!!! Боко само може да се учи от тоя звяр юнкер на популизъм :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още