IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки се подготвят за евентуално напускане на Лондон

Ако Великобритания излезе от ЕС, те вероятно ще преместят част от операциите си другаде в Европа, като един от вариантите е Ирландия, пише CNBC

10:12 | 18.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските банки се подготвят за евентуално напускане на Лондон

Банките от Wall Street се подготвят за евентуалното преместване на някои от операциите си от Лондон в Ирландия, във връзка с опасенията, че Великобритания се отдалечава от Европейския съюз (ЕС), пише CNBC.

Близки хора до Bank of America (BofA), Citigroup и Morgan Stanley заявиха пред Financial Times, че виждат Ирландия като подходящо място за част от бизнеса им в Европа, ако се наложи да се местят от Великобритания. До голяма степен плановете им са още в зародиш, но източниците споделят, че започват да се подготвят за въвеждането на европейския банков съюз, който заплашва да изолира Великобритания, което в крайна сметка може да доведе до излизането на кралството от ЕС.

Основната част от дейността на повечето американски и азиатски банки в Европа се извършва във Великобритания, като това автоматично отваря вратите за услугите им към всички 28 страни членки на ЕС.

Висшите управници на американските банки обаче са на мнение, че това едва ли ще бъде възможно, ако Великобритания напусне общността – така нареченият вариант Brexit (от англ. – Britain и exit). А възможността за него е реална, след като британският министър-председател Дейвид Камерън обеща, че ще бъде проведен референдум за оставането на Острова в ЕС, ако неговата Консервативна партия спечели изборите през май догодина.

Управниците на американските банки в Европа обаче избягват да засягат въпроса публично, опасявайки се да не влязат в конфликт с британските регулатори.

Междувременно докато Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя да поеме управлението на най-големите банки в еврозоната по-късно тази година, се надигат опасения сред банковите среди в САЩ, че това ще отдалечи Великобритания от останалата част на европейската банкова система.

Великобритания вече оспорва едно от решенията на ЕЦБ, което ще принуди клиринговите къщи в Лондон, извършващи деноминирани в евро трансакции, да се преместят в еврозоната, пред Европейския съд.

Във Великобритания работят над 250 чужди банки, които са генерирали печалба от финансовите си услуги на стойност 71 млрд. долара през миналата година, 1/3 от които от търговия с ЕС, по данни на финансовата група TheCityUK.

Според повечето наблюдатели, ако Великобритания напусне ЕС, Франкфурт или Париж ще бъдат най-вероятните алтернативи за американските банки за преместване на част от европейския им бизнес. Ирландия обаче привлича банките с ниския си корпоративен данък, английскоговорящото населениe, близка до англо-саксонската правна система и членство в еврозоната. Освен това Citigroup, BofA и JP Morgan вече имат банкови лицензи в Ирландия, което ще им позволи да разпрострат дейността си в останалите страни от ЕС.

„Гласът, който се чува от американските банки относно Brexit, е глас на тревога. Не е невъзможно да бъде преместена подобна инфраструктура, но е много сложно и скъпо. И ако има нещо, което би могло да доведе до подобен сценарий, то това е Brexit“, коментира партньорът в правната кантора Shearman & Sterling Барни Рейнолдс.

„Лондон може да се превърне в офшорен финансов център, което ще създаде нужда от голям вътрешен такъв в Европа и очевидните кандидати за това са Франкфурт или Дъблин“, каза още той.

Тенденцията в последните години обаче е в обратната посока, като американските банки изтеглят дейността си от Ирландия. BofA наскоро премести по-голямата част от бизнеса си с ценни книжа с фиксирана доходност и деривати на стойност 600 млрд. долара от Ирландия във Великобритания, най-вече от данъчни съображения, но и заради искане на регулаторите.

Goldman Sachs се отказа от банковия си лиценз в Ирландия през миналата година, когато продаде бизнеса си за управление на хедж фондове в страната. Банката търси дестинации в Европа, включително Дъблин, за преместване на британските си операции, но засега се въздържа от конкретни действия. JP Morgan няма планове да разширява дейността си в Ирландия.

Чуждите банки в Лондон предупредиха за възможните последствия от оттеглянето им от Острова в обръщение до британското финансово министерство миналия месец. Асоциацията на чуждите банки, в която влизат BofA, Societe Generali, Sumitomo MitsuiTrust Bank и др., заяви, че Великобритания трябва да остане в ЕС, имайки предвид размера на бизнеса ѝ с останалата част от общността и важността ѝ при вземането на решения.

„Ако Великобритания напусне ЕС чуждите банки ще преоценят основанията за поддържане на бизнеса си на Острова, като може да решат да продължат дейността си другаде“, обяви групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Наистина ли си мислите, че Камерън смята да вади страната от ЕС, при положение, че той през уикенд е клиент на плажовете в Испания и Португалия. Това е изключителна наивност. Камерън се опитва да шантажира ЕК, за да си изпроси по-голямо влияние в процеса за вземане на решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още