IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Обратният ефект от руското ембарго започва да се усеща

Цените на някои хранителни стоки нарастват значително, а властта планира мерки за замразяване на цените

16:35 | 25.08.14 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Обратният ефект от руското ембарго започва да се усеща

Обратният ефект от руското ембарго над вноса на някои земеделски стоки вече е налице, пише Statista.com.

Цените на храните в Русия вече започват да се покачват, затруднявайки живота на средностатистическия руснак. Цените на хранителните стоки са нараснали с 10% от началото на годината, цитира изданието началника по икономическата политика в Санкт Петербург Анатоли Котов.

Цената на картофите е скочила с 27%, докато птичето и свинското месо са поскъпнали съответно с 25,8 и 23,5 на сто. Наскоро руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че не очаква значително покачване на цените в супермаркетите и че забраната няма да трае дълго.

Припомняме, че на 7 август Русия преустанови вноса на някои земеделски продукти от страните, наложили санкции на Москва. Някои хранителни стоки остават незасегнати от ембаргото. Сред тях са кафе, алкохол и зехтин.

Междувременно става ясно, че Москва обмисля въвеждане на контрол на цените на хранителните продукти. Правителството е на мнение, че регионите на Руската федерация трябва да могат да сключват споразумения за ограничаване на увеличенията на цените на хранителните продукти, съобщава бизнеспорталът РБК.

Министерство на земеделието вече е изработило проект за наредба по въпроса, подобна на действалата през 2007 г.

Причина за намесата на местното Министерство на земеделието са опасенията за увеличение на цените на някои стоки след въведеното в началото на август ембарго. РБК посочва, че на този етап увеличенията са незначителни.

Проектът за наредба на министерството има за цел "стабилизирането на цените и предотвратяването на спекулативните ексцесии", като позволи на отделните региони да сключват споразумения с производителите и търговските вериги, които да планират мерки по задържането на цените на различните видове хранителни продукти.

Русия вече е въвеждала сходни мерки за стабилизиране на цените през 2007 г. Тогава антимонополната комисия взема решение, че такива споразумения не вредят на законодателството, понеже имат временен характер и се сключват в интерес на потребителите. 

През първите два есенни месеца инфлацията в страната е малко над 2%, но в много региони цените на основните хранителни продукти нарастват с повече от 25%. Тогава правителството сключва споразумения с най-едрите производители и търговски вериги, според които до края на годината цените на редица основни храни няма да бъдат увеличавани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още