IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Обратният ефект от руското ембарго започва да се усеща

Цените на някои хранителни стоки нарастват значително, а властта планира мерки за замразяване на цените

16:35 | 25.08.14 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Обратният ефект от руското ембарго започва да се усеща

Обратният ефект от руското ембарго над вноса на някои земеделски стоки вече е налице, пише Statista.com.

Цените на храните в Русия вече започват да се покачват, затруднявайки живота на средностатистическия руснак. Цените на хранителните стоки са нараснали с 10% от началото на годината, цитира изданието началника по икономическата политика в Санкт Петербург Анатоли Котов.

Цената на картофите е скочила с 27%, докато птичето и свинското месо са поскъпнали съответно с 25,8 и 23,5 на сто. Наскоро руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че не очаква значително покачване на цените в супермаркетите и че забраната няма да трае дълго.

Припомняме, че на 7 август Русия преустанови вноса на някои земеделски продукти от страните, наложили санкции на Москва. Някои хранителни стоки остават незасегнати от ембаргото. Сред тях са кафе, алкохол и зехтин.

Междувременно става ясно, че Москва обмисля въвеждане на контрол на цените на хранителните продукти. Правителството е на мнение, че регионите на Руската федерация трябва да могат да сключват споразумения за ограничаване на увеличенията на цените на хранителните продукти, съобщава бизнеспорталът РБК.

Министерство на земеделието вече е изработило проект за наредба по въпроса, подобна на действалата през 2007 г.

Причина за намесата на местното Министерство на земеделието са опасенията за увеличение на цените на някои стоки след въведеното в началото на август ембарго. РБК посочва, че на този етап увеличенията са незначителни.

Проектът за наредба на министерството има за цел "стабилизирането на цените и предотвратяването на спекулативните ексцесии", като позволи на отделните региони да сключват споразумения с производителите и търговските вериги, които да планират мерки по задържането на цените на различните видове хранителни продукти.

Русия вече е въвеждала сходни мерки за стабилизиране на цените през 2007 г. Тогава антимонополната комисия взема решение, че такива споразумения не вредят на законодателството, понеже имат временен характер и се сключват в интерес на потребителите. 

През първите два есенни месеца инфлацията в страната е малко над 2%, но в много региони цените на основните хранителни продукти нарастват с повече от 25%. Тогава правителството сключва споразумения с най-едрите производители и търговски вериги, според които до края на годината цените на редица основни храни няма да бъдат увеличавани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 22 rate down comment 0
data
преди 9 години
Напълно закономерно и очаквано поскъпване . Нормална реакция в краткосрочен план . Главната питанка - дали руската икономика ще може да удовлетвори търсенето като качество и цена в рамките на тази една година или всичко ще бъде за сметка на руснаците предстои да разберем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
за кой период говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Инфлацията на рублата също е в този ръст (дори е вероятно, по-голямата част от това изменение да се дължи на този фактор).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 29 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
чакай...нещо аз не схващам(никога не съм се смятал за особено умен, ама тук съм минал границата!)...Значи...цените от януари месец са със скок 10%+, но санкциите са от 20 дена? Или техните санкции(на Русия) хващат и със задна дата? Бе-кво въобще пише в тая статия, че нещо не схванах?ПС: Що не дадат графика на цените в глобален мащаб, за да си направим извода? Или пък-да дам идея само, що не погледнем цените на храните за десетилетие в различните държави-примерно между 2001-2009та има ръст от 300%(по спомен). Без санкции със субсидии в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Не съди за другите по себе си драги:) Това, че ти си омазан до челото в кафяво, че и му се кефиш даже, не значи че и другите са така хехе :)))) А за ваксата.. ти май безвъзвратно си я объркал а?!!')))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Хахахаха... ш'те видиме и тебе колко си скиор. Гледай само да не объркаш ваксата... хахаха! Напоследък гледам по пистите все млади капиталета - колкото капитализма го умеят, толкова и ските. Капитализма го построихте, сега остава и пистите да овапцате.... в кафяво... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Къде видя ликуване и празник бре? Аз лично смятам да изкарам чудна зима, с поне 2 седмици на ски:) За тебе не знам. И те съветвам да се грижиш за собствения си *** :) За чуждите грижа не бери.) А и апропо въпросните млади руснаци ( да са живи и здрави, че са си купили имоти тук), що не почиват в Сочи, Крим? Що стоят в гнилия ЕС и "неблагодарната" България? Че някой даже и за пистоянно остават, и бизнес завъртат.Да ти кажа драги - зящото тук, в сравниение с путиновия "рай" живота им е в пъти по лек, уреден и спокоен. И ако си мислиш, руснаците са същете зомбирани *** дето ще се хвъркят да мрът или ще се върнат към мизерията отпреди 20-25г, само " В ползу Родину и в именни Путину".. жестоко си се обътрал драги:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Хаааахахаха...! Какъв празник за изтерзаната българска дясна либерал-капиталистическа евроатлантическа душица! Най-после добри новини за европейците в България! Ликуй народе! Най-после и ние се оправихме, защото.... на руснаците им вдигнали цените! Ха така! Така му се пада на Путин! Всеки момент изгладнелите тълпи ще го обесят на Спаската кула! хахаха...! Аз обаче онзи ден на морето слушах какво си говорят на маса едни млади руснаци - собственици на имоти между Созопол и Синеморец - те си правят едни сбирки поне веднъж седмично. Ще ви разочаровам - съвсем не са подобни настроенията, както на тъщите на някои от вас.... хехе Няма да влизам в подробности, ама тези, дето мислят, че са ги уплашили с нещо, май изобщо нямат идея как разсъждават руснаците!Според мен доста тежка зима ни чака нас, а не тях, другари капиталета! И това съвсем скоро ще си го усетите отзад - гарантирам ви, че проблемите на руснаците ще ви станат последна грижа! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 6
rover
преди 9 години
Не бе, за нас най-важното е болшевишко-путиновата ценностна система. Не е важно как живем ние, важни са грядущите поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
Явно стомаха и как се чувства той е най-важното за повечето от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още