IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата ЕК – подходящите постове за подходящите хора

ЕК ще се съсредоточи върху създаването на работни места и привличане на повече инвестиции, обяви председателят Юнкер при представянето на новата комисия

19:14 | 10.09.14 г.
Новата ЕК – подходящите постове за подходящите хора

Ето и по-подробен поглед към новите комисари и техните задължения в новата комисия, представени от БТА. Имената са подредени по азбучен ред на държавите, от които са излъчени. Припомняме, че тези номинации трябва да получат одобрението от Европейския парламент. Преди това кандидат-комисарите ще бъдат препитани от депутатите.

Австрия -  Йоханес Хан ще бъде комисар за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС. Досега Хан отговаряше за регионалната политика.  Хан е десноцентрист, бивш изпълнителен директор на производител на екипировки за видеоигри.

Белгия - Мариане Тисен ще отговаря за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност. Тисен беше десноцентриски евродепутат, бивш лидер на Фламандската християндемократическа партия

България -  Кристалина Георгиева, която ще бъде заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси. Досега Георгиева беше европейски комисар за международното сътрудничество,  хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Преди да заеме поста в ЕК тя беше вицепрезидент на Световната банка.

Великобритания - Джонатан Хил, който ще отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. Хил е бивш десноцентристки лидер на Камарата на лордовете. Работил е като консултант по връзки с обществеността и бивш началник на кабинета на консервативния премиер Джон Мейджър през 90-те години.

Германия - Гюнтер Йотингер. Комисарят по въпросите на енергетиката в комисията „Барозу” вече ще оттговаря за дигиталната икономика и информационното общество. Йотингер е от десноцентристката партия ХДС на германската канцлерка Ангела Меркел.

Гърция - Димитрис Аврамопулос е номиниран за комисар по въпросите на миграцията и вътрешните работи. Досега той заема поста министър на отбраната. Член е на десноцентристкия блок и бивш кмет на Атина.

Дания - Маргрете Вестагер ще отговаря за конкуренцията. Вестагер е политик от кариерата и лидер на социаллибералите от 2007 година.

Естония - Андрус Ансип ще бъде заместник-председател на Европейската комисия и комисар за единния дигитален пазар. Ансип е бившият десноцентристки премиер, присъединил Естония към еврозоната през 2011 г.

Ирландия - Фил Хоган е предложен за комисар за земеделието и развитието на селските райони. Хоган беше министър на околната среда от десноцентристкия блок в Ирландия.

Испания - Мигел Ариас Канете ще отговаря по въпросите на климата и енергетиката. Той е бивш министър на земеделието.

Италия -  Федерика Могерини беше избрана за Върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността и заместник-председател на Европейската комисия. За този пост Могерини се конкурираше с Кристалина Георгиева. Тя е един от най-младите политици в управляващата левоцентриска партия на премиера Матео Реци и заемаше поста външен министър. Прекарала е по-голямата част от кариерата си като депутат, занимаващ се с въпросите на външната политика.

Кипър - Христос Стилианидис е номиниран за комисар по хуманитарната помощ и управлението на кризи Той е бивш говорител на правителството в страната си.

Латвия - Валдис Домбровскис ще бъде заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог. Той беше премиер десноцентрист.

Литва - Витенис Повилас Андриукайтис е номиниран за комисар за здравеопазването и безопасността на храните. Член е на Социалистическия блок.

Люксембург - Жан-Клод Юнкер е председател на  Европейската комисия. Той е бивш премиер, утвърден за председател на Европейската комисия. Член е на десноцентристкия блок в парламента, бивш председател на Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната).

Малта - Кармену Вела ще отговаря за околната среда, морските въпроси и риболова. Вела е бивш министър на туризма.

Полша - Елжбета Бенковска ще бъде комисар за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия.

Португалия - Карлуш Моедаш е номиниран за комисар за изследванията, науката и иновациите. Досега заемаше поста държавен секретар от десноцентристката  Социалдемократическа партия. Основал е своя инвестиционна компания през 2008 г. и е бил банкер в Goldman Sachs.

Румъния - Корина Крецу ще бъде комисар за регионалната политика. Крецу е досегашен левоцентристки евродепутат.

Словакия - Марош Шефчович е номиниран за комисар за транспорта и космическите програми. В Комисията „Барозу” той беше заместник-председател на Европейската комисия и комисар за междуинституционалните въпроси и администрацията.

Словения - Аленка Братушек ще бъде заместник-председател на  Европейската комисия и комисар за енергийния съюз. Братушек беше премиер на страната си.

Унгария - Тибор Наврачич е номиниран за комисар за образованието, културата, младежта и гражданството. Досега той заемаше поста на външен министър от управляващата десноцентристка партия ФИДЕС. Той е бБивш министър на правосъдието и вицепремиер.

Финландия -  Юрки Катайнен ще бъде заместник-председател на Европейската комисия и комисар за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността

Франция - Пиер Московиси е номинаран за комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. Той е бивш министър на финансите и принадлежи към умереното реформаторско крило на социалистите.

Холандия - Франс Тимерманс ще бъде първи заместник-председател на Европейската комисия и комисар за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права.  Тимерманс досега беше външен министър на страната си и е дипломат от кариерата.

Хърватия - Невен Мимица ще бъде комисар за международното сътрудничество и развитието
От влизането на страната му в ЕС Мимица заема поста комисар за защита на потребителите в Комисията „Барозу”.
Чехия -  Вера Юрова е номинирана за комисар за правосъдието, потребителите и равенството на половете. Досега тя заемаше поста министър на развитието.

Швеция - Сесилия Малмстрьом ще отговаря за въпросите на търговията в ЕС. Досега тя беше комисар по въпросите на вътрешните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още