IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунците гледат с надежда към Шотландия

Реакцията на ЕС на резултатите от допитването за независимост на Шотландия ще подскаже как ще бъде приет аналогичният референдум в Каталуния

08:30 | 11.09.14 г. 6
<p>
	Хора палят факли преди шествие в навечерието на &quot;Diada de Catalunya&quot; (Националния ден на Каталуния) в Барселона на 10 септември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора палят факли преди шествие в навечерието на "Diada de Catalunya" (Националния ден на Каталуния) в Барселона на 10 септември. Снимка: Ройтерс

Референдумът в Шотландия ще подскаже много как Европа ще възприеме резултатите от аналогичното допитване за независимост на Каталуния, отбелязва WBP Online. Надеждите на каталунците са шотландците да гласуват с „да” на въпроса за независимостта, защото така за европейските лидери ще бъде по-лесно да приемат и тяхната воля.

Референдумът за независимостта на Шотландия ще се проведе през следващата седмица – на 18 септември. Допитването за независимостта на Каталуния е насрочено за 9 ноември.

Президентът на областта Артур Мас очаква реакцията на ЕС и британските политици, защото тя ще подскаже какво могат да очакват каталунците.

„Сигурен съм, че те (политическите лидери в Брюксел и Лондон – бел. ред) ще приемат резултатите от шотландския референдум. На второ място са преговорите между Единбург, Лондон и Брюксел и те ще започнат много бързо, така че Шотландия да остане в ЕС. И двата момента са много важни за Каталуния”, коментира Мас пред Financial Times.

Битката на Каталуния за независимост има и още една пречка. Централната власт в Испания определя насрочения за ноември референдум като „незаконен и неконституционен”. Очакванията са валидността на резултатите да бъде определена след отсъждане на Конституционния съд в кралството.

Шансовете за отделянето на Шотландия започват да изглеждат доста изравнени. Проучване, цитирано от ВВС показва, че 47,6% от анкетираните ще гласуват с „не”, 42,4% ще гласуват с „да”, а 10% все още не са решили как да гласуват.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън не се отказва от опитите си да агитира шотландците да останат част от Обединеното кралство. По време на посещение в Шотландия в сряда той обяви, че „сърцето му ще бъде разбито”, ако резултатът от референдума сочи, че шотландците искат своята независимост.

„Сърцето ми ще бъде разбито, ако това семейство от нации, които сме ние – и ние заедно направихме толкова невероятни неща, ако това семейство от нации бъде разкъсно”, заяви Камерън в емоционална реч в Единбург. Другата седмица той отново ще бъде в Шотландия, съобщава още ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
Турция??? Долколкото знам за да не влиза в 2рата световна война, Турция получава от Франция територия на Сирия??? Иначе си прав - социалистите (русофили) и либералите (американофили) играят заедно срещу Европа, лошото е че малко хора го осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Британия сега обира плодовете на изолационистката си политика от Европа! Години се оплакваха, че не искат в обединена Европа, а сега плачат, че техният съюз се разпада!Колко ли поколения трябва да минат, докато европейците разберат, че Съединението прави силата? САЩ, Китай, Русия и т.н. само се радват и гледат сеира на глупавите националисти в Европа :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
osoitza
преди 9 години
Повече малки държави в Европа? По лесни за манипулация от Вашингтон и Москва. Какво правят победителите след I и II СВ война? Ами цепят противниците си - Австро-Унгария и Турция а после и Германия... Сега е същото ама е добрволно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Patilan
преди 9 години
Сега и Каталунците, скоро и помаци, турци и *** в Б-я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
vsp7
преди 9 години
Ейре = Republic of Ireland!КамерУн?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 9 години
Бе тоя *** Камерън ще разбере ли най накрая че не го искат.Не го искат и в Ейре Уелс не го искат никъде.Да си обира партакешите и дим да го няма.Дано шотландците се отделят от Англия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още