IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбоносният вот за Шотландия започна

Пред някои секции има опашки от чакащи да упражнят правото си

11:25 | 18.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Опашка пред секция в Единбург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред секция в Единбург. Снимка: Ройтерс

Съдбовният ден за Шотландия започна. Още в 7 часа местно време (9 часа българско време, б. ред.) избирателите започнаха да гласуват за това дали страната им да остане част от Обединеното кралство, или да стане независима държава. С това съдбата на тривековния политически съюз е заложена на карта, пише The Wall Street Journal.

След двугодишна кампания двете страни са с почти равни шансове за победа. Повечето социолози предвиждат леко предимство за лагера на противниците на независимост. Но хиляди шотландци ще вземат решение за вота си едва в кабината за гласуване. 

Още в ранните сутрешни часове първите избиратели се появява в сградата на общината на Единбург, за да дадат своя глас. Сред тях са 62-годишната Елвира Сандерсън и 48-годишната Анет Милър. И двете работят в близкия дом за грижи за бивши войници.

„Важно е да се гласува за страната си", казва Сандерсън, цитирана от WSJ. (Според британските закон е забранено да се съобщава за поведението на гласуване на физическите лица преди края на изборния ден).

В Глазгоу, най-големият град в Шотландия, хората вече са на опашка пред едно читалище. Атмосферата е оптимистична, докато нови и нови избиратели пристигат пеша или с велосипеди до секцията. „Ще има промени, без значение какъв ще е изходът от гласуването", казва 21-годишният Бен Далгети, който работи на частно футболно игрище в града.

Социолозите от агенция YouGov публикуваха в четвъртък сутринта проучване, според което лагерът на поддръжниците на съюза имат съвсем леко предимство. Според данните 49 процента от 3000 анкетирани са за запазване на обединението, докато 45 на сто са за отцепване. Останалите се колебаят или не са отговорили, твърди YouGov.

Анализаторите очакват висока избирателна активност. Властите очакват около четири милиона шотландци да дадат гласа си в 2600 избирателни секции. Референдумът ще завърши в 22 часа местно време, или 24 часа българско.

Вотът е кулминацията на един дълъг дебат, който напоследък се води много емоционално и разпалено. Британският премиер Дейвид Камерън и други лидери отмениха в последно време предвидените си посещения предвид малката разлика в проучванията и побързаха да насърчат единството и да се опитат да убедят шотландците в това колко рискована би била тяхната независимост. При това Лондон обеща, наред с други неща, да даде повече власт на полуавтономния парламент в Единбург във финансовата сфера.

Шотландският лидер Алекс Салмънд, който подкрепя независимостта на Шотландия от британската корона, призова сънародниците си да се осмелят да извървят тази стъпка. По думите му като самостоятелна държава Шотландия би била по-богата и по-щастлива. 

Вижте кадри от началото на гласуването в галерията на Investor.bg

Всичко по темата може да намерите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...Ама да питаме ингилизи, швейцарзи и немци. Да видиш колко бързо ще се реши всичко ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Давай да организираме един референдум с три възможни опции, за да е по демократичен :)1.Искате ли България да стане част от Великобритания?2. Искате ли България да стане кантон в Швейцария?3.Искате ли България да стане част от Федерална Република Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
предложи един референдум и пиши на Камерунеца дали е навит да ни вземе ... и отиваме :)) , само, че после англичаните съвсем ше клекнат от нас, кражби от *** на ток, медни жици, релсите по влаковете, помощи за ***, продавачките ше си пият кафето пред магазините, ше паркираме по троторатите в London, кражби от банкоматите ше ги отворим на далавера .... много много имат да се учат англичаните от нас .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
rainmaker
преди 9 години
freeeeeeedooooooooom!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
melon
преди 9 години
Аз пък искам да се присъединим на мястото на Шотландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още