IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските регулатори глобиха Barclays с 38 млн. паунда

Кредиторът е нарушил правилата на Лондонското сити за отделяне на средствата на клиентите от собствените активи

17:59 | 23.09.14 г.
Британските регулатори глобиха Barclays с 38 млн. паунда

Британската банка Barclays отнесе глоба в размер на 38 млн. паунда за нарушаване на правилата на Лондонското сити за отделяне на средствата на клиентите от собствените активи, предава The Guardian. Наказанието е най-голямата глоба за подобно престъпление в историята.

Решението на британската Комисия за финансов надзор е поредният препъникамък пред банката в опита ѝ да изчисти репутацията си след грандиозния международен скандал от 2012 г. за манипулирането на LIBOR.

Глобата от 38 млн. паунда е второто наказание за Barclays за нарушение на правилата за клиентските активи. Тя е по-голяма от 33-те млн. паунда, наложени на JPMorgan през 2010 г., когато британските регулатори санкционираха кредитора заради действия, осъществени в навечерието на колапса на Lehman Brothers.

Разделянето на активите при Lehman се оказа по-сложно, тъй като неговите собствени се смесиха с тези на клиентите. При други банки също бяха открити подобни нарушения, което доведе до почти една дузина глоби за неправомерни действия в периода между 2007 г. и 2012 г.

Вследствие на последните си затруднения по-рано този месец стана ясно, че Barclays продава търговските си и корпоративни операции в Испания на Caixabank – третата по големина банка в Испания.

Caixabank плати 800 млн. евро за бизнеса на британската финансова институция. Barclays обаче запази бизнеса си с кредитни карти, както и инвестиционното звено, според източници на информационната агенция.

Продажбата на операциите на Barclays в Испания е първата голяма стъпка, която прави британската банка, за да преструктурира европейските си операции, след като главният изпълнителен директор Антъни Дженкинс подготви план за преструктуриране по-рано през годината в опит да подкрепи рентабилността.

През следващите три години британската банка ще съкрати хиляди работни места. Отделно ръководството ѝ планира да се фокусира върху бизнеса на финансовата институция у дома и в Африка, както и върху бизнеса с кредитни карти на Острова и в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още