IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays отнесе глоба от 44 млн. долара за манипулиране на пазара на злато

Кредиторът е действал нерегламентирано в периода 2004-2013 г., отчетоха от британската Комисия за финансов надзор

15:52 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Barclays отнесе глоба от 44 млн. долара за манипулиране на пазара на злато

Британският кредитор Barclays бе глобен с 26 млн. паунда (43,8 млн. долара) за манипулиране на фиксинга на златото, предава CNBC. Нерегламентираните действия са се случили само ден, след като банката отнесе глоба в размер на 450 млн. долара за манипулиране на усреднената лихвена ставка LIBOR.

Barclays е първата банка, която бива санкционирана поради манипулиране на пазара на злато. Според неофициална информация глобата е част от серия предстоящи санкции на пазара, които ще последват провежданото в момента международно разследване.

Решението на регулаторите е поредният удар срещу опитите на Barclays да остави проблемите си в миналото. От британската Комисия за финансов надзор (Financial Conduct Authority – FCA) посочиха, че кредиторът е действал нерегламентирано в периода 2004-2013 г. Ключовият момент обаче е настъпил на 28 юни 2012 г.

Същевременно FCА забрани на бившия служител на Barclays Даниел Джеймс Плънкет да работи в сектора заради опит да повлияе върху определянето на цената на благородния метал.

"Липсата на контрол и незачитането на клиентските интереси от трейдърите на компанията засегнаха отново репутацията на финансовата индустрия", заяви Трейси Макдермънт, директор на звеното за финансовите престъпления на FCA.

През април Barclays разреши делото за манипулирането на LIBOR седмици преди началото на съдебен процес. Кредиторът се съгласи да преструктурира дълга на компанията, завела делото - Graiseley Properties Ltd., като част от клаузите за разрешаване на спора.

Редица банки, включително Вarclays, UBS и Royal Bank of Scotland Group, бяха глобени с около 6 млрд. долара за манипулирането на LIBOR и други подобни лихвени индекси, които са били основа за формирането на сделки в световен мащаб на обща стойност 300 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още