IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen шокира инвеститорите с предупреждение за евентуална годишна загуба

Акциите на финансовата институция във Виена се сринаха временно с над 12%

18:17 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Raiffeisen шокира инвеститорите с предупреждение за евентуална годишна загуба

Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International, която има поделение и в България, поевтиняха силно на борсата във Виена, след като институцията съобщи, че конфликтът между Русия и Украйна ще повлияе негативно на финансовите ѝ резултати.

В ранния следобед книжата на банката се сринаха с над 12 на сто, а малко по-късно компенсираха част от спада до малко над 10 на сто до около 18 евро за брой, предава Ройтерс. От началото на годината книжата са се обезценили с една трета.

Заради по-високи разходи вследствие на кризата в Украйна Raiffeisen Bank предупреди, че може да отчете загуба за годината и така обезсърчи инвеститорите.

Годишната загуба ще бъде в размер на между 50 и 500 млн. евро, заяви главният изпълнителен директор на RBI Карл Севелда, цитиран от APA. В никакъв случай няма да има по-висока загуба, обяви той.

Базираната във Виена банка обоснова предупреждението си за печалбата с по-високи от очакваните рискови разходи в Украйна. Поради тази причина Raiffeisen Bank International сега очаква за цялата година да задели провизии в размер на 1,5 до 1,7 милиарда евро. Досега прогнозата бе за 1,3 – 1,4 милиарда евро. Отделно от това при дъщерното дружество Aval в Украйна може да се стигне до отписване на до 60 милиона евро. 

И в Унгария се очакват съществени затруднения. Новите закони за валутните кредити и потребителските заеми ще костват на банката до 240 млн. евро. От тази сума през второто тримесечие на 2014 г. вече са били отчетени 67 млн. евро. Останалата сума се очаква да влезе в баланса за втората половина на 2014 г. Преди известно време банката оценяваше разходите си заради новото законодателство в Унгария на до 120 – 160 млн. евро. През първото полугодие дъщерното дружество в Унгария отчете загуба от 100 млн. евро.

Банката се отказа от планираната в началото на годината продажба на бизнеса си в Украйна, след като Крим беше присъединен към Русия.

Отвъд тези специални разходи оперативният бизнес отчитал стабилно развитие, заяви RBI. За 2015 г. се очаква печалба в средата на трицифрения милионен диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още