IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Германия е суперсилата в Европа

Това е единствената голяма индустриална нация, която е насърчила реформите, смята бившият шеф на Pimco

13:44 | 26.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Германия е суперсилата в Европа

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz, вижда Германия като "суперсила". Никоя друга държава не може да поеме водещата роля в Европа, заяви в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt бившият съпредседател на дъщерното дружество на Allianz Pimco. 

Германия е единствената голяма индустриална нация, която е насърчила реформите, докато в САЩ политиката е блокирала тези устреми, добавя той. Централните банки наистина са успели да купят време за политиците, но то не е било използвано в достатъчна степен.

"Германците трябва да решат дали искат да поемат съответната отговорност за това", добавя той. „Ако да, това не може да се направи без солидарна отговорност за държавните облигации за страните от еврозоната и без съответните парични трансфери. Ако това не стане, еврозоната няма да се разпадне, но няма да може да се изправи на крака“.

Същевременно Ел-Ериан предупреди, че кризата в Украйна и нейното икономическо въздействие са подценявани. Тъй като поне засега не може да се намери политическо решение на проблема, размириците могат да пламнат винаги и да насърчат нов обмен на санкции, при който ще пострадат всички, смята икономистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Поправка - 500 млн. е общо населението в ЕС, а Германия е най-голямата, та остават по-малко, а не 600 000. А какво биха правили вагоните без локомотив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
lyusien
преди 9 години
Да прав е Ел -Ериан че Германия е суперсила но на Европа Без останалата част на Европа Германия не може да бъде суперсила Обединена Европа това е голямата суперсила която може да бъде конкурент на САЩ Китаи Южна Америка и Япония Корея Сингапур и Хонг - Конг -но заедно Вярно е че Германия е локомотива на европейската икономика но какво е локомотива сам без вагоните и 600 милиона пътници качени в тях Нищо само една регионална 60 милионна икономика и никакъв конкурент на САЩ Китай Япония Не си струва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още