IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Ще понижим данъците, ако ни подкрепите за още един мандат

Свиването на постъпленията от подоходния данък ще струва на държавната хазна 7,2 млрд. паунда на година

20:05 | 01.10.14 г.
Камерън: Ще понижим данъците, ако ни подкрепите за още един мандат

Дейвид Камерън обеща, че ако неговата консервативна партия спечели парламентарните избори през май, ще намали подоходния данък през следващия 5-годишен мандат. Заявката си британският премиер направи с уговорката, че правителството ще продължи стриктните си действия по намаляване на бюджетния дефицит.

В речта си на Есенната конференция на Консервативната партия Камерън заяви, че неговата дясноцентристка партия ще се повиши нивото, при което работниците започват да плащат данък върху доходите си до 12 500 паунда на година спрямо сегашните 10 500 паунда. Най-високата данъчна ставка от 40 на сто пък ще се плаща от получаващите поне 50 000 паунда на година спрямо сегашното равнище от 41 900 паунда, предава Financial Times.

"Ние искаме да намалим още вашите данъци, но можем да го направим, само ако продължаваме да намаляваме дефицита. Това е трезвата данъчна политика", каза той.

"Така че това е нашият план. Ние ще балансираме бюджета през 2018 г. и ще започнем да заделяме пари за бъдещето. За да го направим, ще трябва да свием разходите с 25 млрд. паунда през първите две години от следващия парламент. Това са много пари, но е възможно", добави британският министър-председател.

Според изчисления на британските власти свиването на постъпленията от подоходния данък ще струва на държавната хазна 7,2 млрд. паунда на година.

Икономиката се очертава да бъде едно от основните бойни полета на изборите през 2015 г. Основната опозиция в лицето на лейбъристите, която води в социологическите проучвания, счита, че правителството на Камерън се е съсредоточило върху строгите икономии след идването му на власт през 2010 г. По думите им това е „изцедило“ британците и е довело до "криза на разходите за живот", след като потребителските цени се повишиха по-бързо от заплатите.

Консерваторите от своя страна са на мнение, че техният икономически план работи, позовавайки се на 6-годишното дъно на безработицата и продължаващия силен за региона икономически растеж. Международният валутен фонд прогнозира, че британската икономика ще бъде най-добре представящата се сред страните от Г7 през тази и следващата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още