IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е разширила с 0,9% през второто тримесечие

Ръстът от 3,2% на годишна база е най-силният от кризата от 2008 г. насам, отчита местната статистическа служба

12:19 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика се е разширила с 0,9% през второто тримесечие

Икономиката на Обединеното кралство е нараснала повече от очакваното през второто тримесечие, показа окончателната оценка на Службата за национална статистика (ONS).

Британският брутен вътрешен продукт (БВП) се е разширил с 0,9%, което е с 0,1 процентни пункта повече от предходните две оценки на ONS. Измерена на годишна база, икономиката е нараснала с 3,2%, постигайки най-силния годишен ръст от кризата от 2008 г. насам.

По-силният от очакваното растеж може да увеличи натиска върху Английската централна банка да преразгледа своята ултра гъвкава паричната политика по-скоро от очакваното. Централните банкери и пазарните участници очакват по-късно тази седмица данните за производствената активност в страната, които ще дадат допълнителна информация дали инерцията се е запазила и през третото тримесечие.

Данните на ONS показаха също, че общият ръст през второто тримесечие се е дължал главно на доброто представяне на сектора на услугите, който се е разширил с 1,1% – най-силния темп от третото тримесечие на 2011 г. насам.

Отлично е било и представянето на строителния сектор, където производството се е ускорило с 0,7% между първото и второто тримесечие спрямо по-ранно отчетения нулев растеж. Въпреки това анализатори заявиха, че този сектор е имал малко влияние върху общата продукция, добавяйки по-малко от 0,1 процентни пункта към цялостния растеж на БВП.

Ръстът на промишленото производство се е забавил през второто тримесечие, достигайки 0,2% след постигнатите тримесечие по-рано 0,5%, предава WBP Online.

По отношение на разходите, най-голям принос е имало потреблението на домакинствата, което се е увеличило с 0,6% и е допринесло за ръста с 0,3 процентни пункта. Търговията, както обикновено, е останала най-слабия сектор, като растежът ѝ е бил без изменение между първото и второто тримесечие.

Отделен доклад на ONS показа, че текущата сметка на Великобритания е била в дефицит в размер на 23,1 млрд. паунда през второто тримесечие спрямо ревизирания дефицит от 18, млрд. паунда през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още