IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките увеличават капитала и провизиите си в навечерието на тестовете на ЕЦБ

20-те най-големи публични банки в еврозоната обаче ще трябва да направят повече по отношение на признаването и третирането на лошите кредити

10:40 | 03.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките увеличават капитала и провизиите си в навечерието на тестовете на ЕЦБ

Опитите на 20-те най-големи банки в еврозоната да предвидят резултатите от стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) продължават и през първата половина на 2014 г. Кредиторите увеличават капитала си и заделят повече средства за лоши кредити, пише Ройтерс.

По данни на агенцията през периода 20-те най-големи публични банки в 18-членния валутен блок увеличават капитала си с 4%, или с 26 млрд. евро. Подобна сума заделят и под формата на провизии, преди ЕЦБ да обяви дали банките ще трябва да си набавят още средства или да преоценят активите си.

Но слабостите продължават да са налице. Данните показват, че банките не са заделили провизии за лоши кредити за близо една трета от капитала си. Това означава, че капиталът на банките може да пострада сериозно, ако евентуалната загуба по тези кредити е по-висока от очакванията на трезорите, тъй като и стойността на обезпеченията по кредитите може да спадне.

Резултатите от стрес тестовете на европейската финансова институция ще бъдат публикувани до 26 октомври. Според анализаторите 20-те най-големи публични банки ще трябва да направят повече по отношение на своите лоши кредити.

Стимулирани от възхода на фондовите пазари и напътствията на регулаторните органи, които искат от банките да избегнат хаотичната борба за капитал след резултатите от тестовете, кредитните институции увеличават капитала си и трупат запаси вече повече от година, откакто ЕЦБ за пръв път обяви, че ще извършва проверки.

През първото полугодие собственият капитал само на пет от 20-те банки спада, като понижението е по-съществено само при една. Това е френската BNP Paribas. Собственият капитал на трезора се стопи с 6,5 млрд. евро, или с около 7% от общия капитал. Това се случи, след като френската банка плати глоба в размер на 8,8 млрд. долара, наложена от американските регулатори.

Повишенията на капитала бяха подпомогнати от печалбите след данъци в размер на 11,3 млрд. евро, отчетени от групата банки, въпреки че финансовият им резултат е със 7 млрд. евро по-нисък в сравнение с първите шест месеца на миналата година.

ЕЦБ провежда стрес тестовете на база банковите позиции към края на 2013 г., но всички нови свежи пари, акумулирани от началото на 2014 г., могат да смекчат последващите изисквания на финансовата институция. С други думи – някои банки могат да разрешат проблемите си, преди още да са открити такива.

Увеличаването на капитала е най-известният ход на банките при уклончивите им действия в навечерието на тестовете. Но начинът, по който те признават и третират лошите кредити, е също толкова значим.

По данни на Ройтерс сумата на лошите кредити, признати от 20-те банки, възлиза на 500 млрд. евро. Но трезорите заделиха провизии за 26 млрд. евро, с които да покрият евентуални загуби по тези кредити. Лошите кредити сега заемат дял от 11,1% от общия кредитен портфейл на банките в еврозоната.

Делът на лошите кредити е най-голям в гръцката Piraeus - 38,5% от общия кредитен портфейл. Втора е National Bank of Greece с дял от 23,2 на сто. Но в случая с Piraeus сумата на лошите кредити, за които няма заделени провизии, превишава тази на капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Да попитам сериозно (не е заяждане): какво практически представляват тези т.н. "стрес тестове" на банка ? В какво се състои този тест ... симулира се, чрез софтуер, някакво екстренно събитие за банката или какво ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
ВЪпреки че не сме в еврозоната де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Много ми е интересно бг банките как се справят, щото провизиите тр. Да са бая огромни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още