IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: ЕС трябва да следи изкъсо данъчните практики на големите компании

Разследването им трябва да е с приоритет, смята датският кандидат за еврокомисар по конкурентоспособността Маргрете Вестагер

11:06 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вестагер: ЕС трябва да следи изкъсо данъчните практики на големите компании

Сложните данъчни сделки, които позволяват на мултинационални компании от ранга на Apple Inc. да понижават данъчните си задължения, са „доста неуместни“ и трябва да бъдат разследвани с приоритет. Това мнение изрази датският кандидат за еврокомисар по конкурентоспособността Маргрете Вестагер по време на изслушването си пред европейските представители, предава MarketWatch.

„Смятам, че това е много, много сериозен проблем“, каза бившият датски икономически министър. „Много е важно да продължаваме да следим какво се случва, какви са приходите и как тази практика да бъде прекратена“.

През юни антитръстовите европейски регулаторни органи стартираха задълбочено разследване дали сделки на Apple в Ирландия, на поделение на италианската Fiat в Люксембург и на Starbucks в Холандия са нарушили европейското законодателство. Действията на Европейския съюз засегнаха и операциите на Amazon.com Inc. в Люксембург, както и на други компании, осъществяващи дейност там.

„Данъчните разследвания определено ще бъдат приоритет“, каза още Вестагер и добави, че те трябва да бъдат приключени бързо.

Тя уверява, че разследванията не са начин за заобикаляне на правото на държавите членки да определят данъчните си политики самостоятелно. Традиционно се счита, че данъчната политика е изключително право на националните правителства. 

Освен това Вестагер поясни, че ще продължи започнатото разследване срещу Google относно практиките на търсачката във Франция, където пазарният дял на компанията надхвърля 90 на сто.

Трудно извоюваното споразумение с Google, обявено от европейските власти през февруари, се провали през септември. Последва вълна от критики от страна на висши европейски политици, които са на мнение, че регулаторите не са направили всичко възможно, за да разкрият предполагаемите нарушения на антитръстовите разпоредби, извършени от американския концерн.

„Убедена съм, че ще има последващи действия, но от какво естество ще бъдат – трудно ми е да кажа“, заяви още Вестагер. „Но това е бизнес с огромен, огромен пазарен дял“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още